De ce mi-am pierdut dorința sexuală (cauze, tratament și sfaturi utile)

©

Autor:

De ce mi-am pierdut dorința sexuală (cauze, tratament și sfaturi utile)

Pierderea dorinței sexuale reprezintă una dintre problemele comune care afectează viața de cuplu și care poate deteriora stima de sine. Această disfuncție sexuală poate interveni în orice moment în viața unei persoane și poate crea un disconfort emoțional. În mod firesc, nivelul libidoului variază de-a lungul timpului, specialiștii considerând normal și obișnuit ca interesul pentru activități sexuale să nu fie întotdeauna același. Totodată, este de așteptat ca în anumite momente interesul pentru activități sexuale al partenerilor să nu corespundă. Cu toate acestea, atunci când problema persistă și lipsa dorinței sexuale începe să afecteze relația de cuplu, este recomandat să se solicite ajutor medical. (1) (2)

De ce mi-am pierdut dorința sexuală? Care sunt cauzele libidoului scăzut?

Anumite medicamente

Una dintre cauzele principale care duc la pierderea dorinței sexuale o reprezintă consumul de medicamente care scad nivelul de testosteron. Din această categorie fac parte medicamentele pentru reducerea tensiunii arteriale, medicamentele antidepresive, medicamentele contraceptive pe bază de hormoni, steroizii anabolizanți, cât și medicamentele utilizate în chimioterapie. (1) (2) (5)

Nivelul scăzut de testosteron

Considerat un factor exponențial în viața sexuală a unui bărbat, testosteronul este responsabil pentru stimularea producției de spermă și pentru sporirea dorinței sexuale. Atunci când nivelul de testosteron scade sub un anumit prag, dorința de a întreține raporturi sexuale este diminuată. În mod normal, nivelul de testosteron scade odată cu înaintarea în vârstă, acesta fiind și motivul pentru care numărul de raporturi sexuale este mai mic la oamenii trecuți de 50 de ani, comparativ cu persoanele tinere. Îmbătrânirea afectează în aceeași măsură și femeile, în cazul acestora fiind remarcate scăderi ale nivelurilor de estrogen (principalul hormon sexual feminin) în jurul vârstei de 45-55 de ani, în apropierea menopauzei. (1) (2)

Problemele de somn

Atunci când nu dormim suficient de mult, nivelurile de testosteron din organism sunt semnificativ scăzute. Conform studiilor, după doar o săptămână de restricționare a somnului cu până la 5 ore pe noapte este înregistrată o scădere a nivelurilor de testosteron de 10-15%. De asemenea, mai bine de o treime dintre bărbații care suferă de apnee de somn au niveluri scăzute de testosteron. (2)

Sarcina și alăptarea

Modificările hormonale ce apar în timpul unei sarcini, cât și după sarcină, în perioada de alăptare, pot afecta libidoul femei. O altă cauză pentru care femeile își pot pierde dorința sexuală este reprezentată de stresul ce poate apărea în timpul unei sarcini, de modificările corporale și de eventualele dureri ce apar în timpul contactului sexual, după sarcină. (1) (4)

Stresul

În perioadele stresante nivelul de hormoni steroizi sexuali este în scădere, astfel că și nivelul libidoului are de suferit. Conform studiilor, stresul are un efect direct asupra disfuncțiilor sexuale atât la bărbați, cât și la femei. Problemele de natură psihologică reprezintă principala cauză a libidoului scăzut la bărbați. Comparativ cu femeile, bărbații evită adesea să solicite ajutor medical de specialitate, atunci când viața lor sexuală începe să aibă de suferit. Tocmai din acest motiv, stresul începe să se amplifice, în lipsa unor activități sexuale, din cauza deteriorării vieții de cuplu. (1) (2)

Anxietatea de performanță

Conform statisticilor, doar 26% dintre femei au orgasm în timpul sexului, comparativ cu 75% dintre bărbați. Acesta este unul dintre motivele pentru care bărbații simt o presiune suplimentară în timpul unui act sexual, presiune care ar putea duce la pierderea libidoului. Mulți bărbați își pot pierde dorința sexuală din cauza anxietății pe care o dezvoltă ca urmare a slabelor performanțe obținute în dormitor. Bărbații care se confruntă cu ejaculare prematură ajung să evite activitățile sexuale, de teama unui eșec. (3)

Stima de sine scăzută

La fel ca în cazul persoanelor dezamăgite de propriile performanțe sexuale, și cele care nu sunt mulțumite de felul în care arată pot să se confrunte cu disfuncții sexuale. O stimă de sine scăzută poate avea un impact direct asupra sănătății mintale, conducând la apariția stresului cronic sau a anxietății, condiții medicale aflate într-o strânsă legătură cu libidoul scăzut. (2)

Alcoolul și drogurile

Substanțele toxice pentru organism, precum alcoolul sau drogurile, afectează producția hormonilor sexuali, ducând la o scădere a libidoului. Dacă sunteți consumator de alcool sau de droguri (în special de opiacee) și remarcați o pierdere sau o diminuare a dorinței sexuale, este recomandat să renunțați la consum, pentru a avea din nou o viață sexuală normală. (1) (2)

Condiții medicale

Anumite afecțiuni, precum diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, cancerul, insuficiența hepatică, artrita, boala coronariană, endometrioza, fibroamele uterine, tulburările tiroidiene, cât și bolile neurologice, pot afecta viața sexuală. De asemenea, durerea, fie ea cronică, produsă de o anumită afecțiune, sau acută, apărută în timpul contactului sexual, va diminua dorința sexuală a unei persoane. (1) (2) (4)

Mi-am pierdut dorința sexuală. Ce pot face?

Deoarece este considerat natural ca libidoul să fluctueze, este important de determinat dacă libidoul scăzut poate reprezenta un motiv de îngrijorare. Vizita la medic este recomandată atunci când problemele legate de libidoul durează mai mult de trei săptămâni. Pierderea dorinței sexuale poate fi cauzată de o combinație de factori psihologici și fizici, astfel că abordarea în ceea ce privește tratamentul este una complexă. După depistarea factorului care a determinat scăderea dorinței sexuale, medicul poate recomanda: (1)

  • schimbarea medicamentelor sau modificarea dozelor (atunci când disfuncția sexuală este cauzată de medicamentele administrate, medicul poate recomanda terapii alternative sau o micșorare a dozelor, atunci când acest lucru este posibil. Pentru femeile care consumă contraceptive orale și cărora pilulele contraceptive le afectează viața sexuală, se recomandă căutarea și aplicarea unor noi metode contraceptive);
  • terapia cu testosteron (recomandată pentru îmbunătățirea funcției sexuale masculine, această terapie nu este recomandată persoanelor cu probleme cardiace și nici nu poate fi considerată o metodă de tratare a problemelor sexuale la femei);
  • tehnici de gestionare a stresului (exercițiile de respirație, vizita la un medic psiholog sau la un terapeut, cât și meditația pot reprezenta soluții optime împotriva stresului cotidian);
  • vizita la medicul specialist (atunci când cauzele libidoului scăzut sunt de natură psihologică, medicul curant poate recomanda psihoterapia de cuplu);
  • realizarea de exerciții fizice (în vederea îmbunătățirii stimei de sine și pentru combaterea anxietății, medicii recomandă exerciții fizice regulate și antrenamente de forță);
  • schimbarea stilului de viață (obținerea unui număr suficient de ore de somn în fiecare noapte și stabilirea unei alimentații sănătoase reprezintă măsuri obligatorii pe care trebuie să le aplice orice persoană se confruntă cu disfuncții sexuale);
  • consumatorilor cronici de alcool și consumatorilor de droguri le este recomandată renunțarea la vicii. (2) (4)

Data actualizare: 30-07-2019 | creare: 30-07-2019 | Vizite: 37806
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Libidoul sexual scăzut la bărbați - când, de ce și cum îl creștem
  • Libidoul crescut
  • Sunt produsele pentru creșterea libidoului eficiente? Ce spun studiile
  •