Lipsa datelor cu privire la efectele asupra sănătății ale nano și microplasticelor, evidențiată de o nouă revizuire

©

Autor:

Lipsa datelor cu privire la efectele asupra sănătății ale nano și microplasticelor, evidențiată de o nouă revizuire
Dovezile cu privire la efectele nanoplasticelor și microplasticelor asupra sănătății fetușilor, nou-născuților sau asupra copiilor mici sunt în prezent insuficiente pentru a putea emite concluzii, arată o nouă analiză efectuată de echipe internaționale de cercetători. Echipa de cercetători a elaborat linii directoare pentru cercetările ulterioare, solicitând factorilor de decizie și industriei să acorde atenție riscurilor cauzate de expunerea la nano și microplastice, în special în timpul sarcinii și al copilăriei.
Microplasticele și nanoplasticele descriu particulele de dimensiuni reduse, descompuse din plastic, care pot ajunge în plămânii sau chiar în placentă, transportând și substanțe chimice dăunătoare sănătății. În lucrarea actuală, cercetătorii au examinat absorbția materialelor plastice prin respirație, placentă, tractul digestiv, alăptare și piele.

Au fost examinate în special utilizarea formulelor pentru sugari, a biberoanelor și ambalajelor din plastic, precum și modul în care materialele plastice pot fi absorbite din acestea de către fetuși în timpul sarcinii, de către un nou-născut sau de către un copil. De asemenea, au fost examinate reglementările și restricțiile în ceea ce privește utilizarea materialelor plastice la aceste grupe de vârstă. Oamenii de știință au găsit doar 37 de lucrări de cercetare referitoare la subiectul investigat.

Conform concluziilor, la momentul actual nu există date cu privire la cantitatea de microplastice absorbite de către copii, deși unele studii estimează faptul că absorbția microplasticelor începe încă din perioada fetală, un lucru considerat alarmant de cercetători. De asemenea, nu există nici studii în ceea ce privește modul în care micro și nanoplasticele sunt absorbite la școală sau, de exemplu, când copiii se joacă pe podea, timp în care microplasticele sunt absorbite din praf sau din materialele scutecelor.

Pentru că există extrem de puține informații despre riscurile expunerii la vârste fragede la nano și microplastice, autorii lucrării recomandă populației prevenirea utilizării substanțelor chimice, care pot fi dăunătoare dezvoltării, iar cercetătorilor și autorităților monitorizarea și cercetarea fenomenului.

sursa: News Medical

Data actualizare: 01-02-2022 | creare: 01-02-2022 | Vizite: 382
Bibliografie
Review highlights lack of research data on health effects of nano- and microplastics on fetuses, newborns, link: https://www.news-medical.net/news/20220129/Review-highlights-lack-of-research-data-on-health-effects-of-nano-and-microplastics-on-fetuses-newborns.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pătrunderea microplasticelor în celulele vii
  • Contaminarea microplastică, întâlnită cel mai frecvent la moluște
  • Fulgii de zăpadă pot conține cantițăți variabile de plastic
  •