Particulele de carbon negru generate în urma arderii gazelor naturale, responsabile pentru zeci de decese premature anual

©

Autor:

Particulele de carbon negru generate în urma arderii gazelor naturale, responsabile pentru zeci de decese premature anual
Arderea gazelor naturale din zăcămintele de petrol și gaze din SUA a contribuit la zeci de decese premature în 2019, sugerează o nouă lucrare a inginerilor de mediu de la Universitatea Rice. Observațiile prin satelit și modelele computerizate pot lega arderea combustibililor fosili cu poluarea aerului și sănătatea, potrivit autorilor.
Producătorii de petrol și gaze aruncă excesul de gaz atunci când nu este disponibilă o infrastructură pentru a le aduce pe piață. În timp ce arderea reduce evacuarea directă a metanului în atmosferă, produce simultan particule de carbon negru, cunoscute sub numele de funingine. Astfel de particule, mai mici de 2,5 microni în diametru, pot afecta funcția pulmonară și pot provoca boli respiratorii, boli cardiovasculare, precum și accidente vasculare cerebrale. Particulele de carbon negru sunt, de asemenea, produse ori de câte ori combustibilii fosili sunt arse, inclusiv de vehicule și de incendii de vegetație.

Cercetătorii de la Universitatea Rice, în colaborare cu specialiști de la organizația Clean Air Task Force, au efectuat o serie de calcule, bazate pe observații prin satelit în infraroșu ale câmpurilor petroliere, arătând că Statele Unite au emis aproape 16.000 de tone de carbon negru în 2019. Cercetătorii au folosit modele eficiente din punct de vedere computațional în formă redusă pentru a estima că între 26 și 53 de decese premature au fost direct atribuite calității aerului asociate cu arderea gazelor neutilizate. „Cercetarea noastră arată că arderea nu numai că risipește un combustibil valoros, ci este și mortală”, a declarat autorul studiului, Daniel Cohan, profesor asociat de inginerie civilă și de mediu.

Cercetătorii au remarcat faptul că există alternative tehnologice rentabile la ardere, inclusiv conducte de colectare a gazelor, utilizarea la scară mică a gazului și reinjectarea excesului înapoi în pământ. În timp ce Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) ia în considerare reglementări pentru a reduce atât emisiile de metan, cât și arderea de gaz asociată, în prezent nu există limite federale pentru practica pe scară largă a arderii, au mai menționat autorii.

sursa: Science Daily
foto: 123rf

Data actualizare: 02-03-2022 | creare: 02-03-2022 | Vizite: 258
Bibliografie
Gas flares tied to premature deaths, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220228103818.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: