Luteina

©

Autor:

Luteina

Luteina este un xantofil și reprezintă una dintre cele 600 de tipuri de carotenoizi. Este sintetizată doar de către plante și similar altor xantofile se regăsește în cantități mari în legumele cu frunze. În general, luteina susține sănătatea oculară. Iată, mai jos, ce beneficii are luteina, ce alimente o conțin precum și ce efecte secundare au suplimentele cu luteină.

Ce beneficii are luteina?

Luteina este benefică sănătății prin însăși forma sa de antioxidant. Mai jos sunt principalele beneficii ale luteinei.

Susține sănătatea ochilor

Luteina protejează ochii și filtrează o parte din lumina UV. Astfel, se reduce riscul de degenerescență maculară sau se încetinește progresul bolii. (1)
Alte studii au arătat că o combinație de luteină și zeaxantină, vitamina C, vitamina E, betacaroten reduce riscul de formare a cataractei. (2)
Mai mult, luteina reduce oboseala oculară și sensibilitate la lumină, susține sănătatea retinei, întărește țesuturile ochilor. (3, 4)

Protejează pielea

Pe lângă beneficiile pentru ochi, cartenoizii se regăsesc și în piele. Pentru a sprijini sănătatea epidermei luteina filtrează din razele de lumină care ajung la nivelul pielii și încetinește stresul oxidativ. Studiile realizate pe animale arată că luteina protejează împotriva problemelor de piele apărute din cauza expunerii la lumină. (5)

Poate reduce riscul de diabet

Conform unor studii pe animale, un nivel ridicat al carotenoizilor din sânge este asociat unui risc mai mic de glicemie ridicată. Un studiu din 2009 a concluzionat că suplimentare cu luteină și acizi grași Omega 3 DHA contribuie la echilibrarea glicemiei. (6)

Susține sănătatea inimii

Studiile pe bază de observație au arătat că substanțele din categoria carotenoizilor xantofili, deci inclusiv luteina, contribuie la reducerea riscului de a dezvolta boli de inimă. (7, 8)

De cealaltă parte, o cercetare realizată de Universitatea California de Sud sugerează că un nivel scăzut al luteinei din sânge poate contribui la îngroșarea pereților arteriali. (9, 10)

Sprijină funcțiile creierului

Cercetările indică faptul că un nivel ridicat al luteinei din sânge este asociat cu o memorie și o putere de concentrare superioare. (11, 12, 13)

Alimente bogate în luteină

Poți crește aportul de luteină prin consumul unor alimente precum:

  • Spanac
  • Salată verde
  • Broccoli
  • Varză
  • Mazăre
  • Porumb
  • Fasole verde
  • Albuș de ou
  • Rucola
  • Arnăut
  • Varză de Bruxelles
  • Semințe de dovleac
  • Morcov. (14)


Ce efecte secundare au suplimentele cu luteină

Atunci când luteina este luată din alimente nu există efecte secundare dacă nu consumi în exces. Administrarea de suplimente cu luteină poate cauza efecte secundare în anumite cazuri. De aceea, este important să vorbești cu medicul înainte de a lua orice supliment pe bază de luteină.

Este indicat să eviți suplimentele cu luteină dacă suferi de afecțiuni cronice, cu atât mai mult dacă ai fibroză chistică sau cancer de piele. În plus, multe suplimente conțin și alte ingrediente care pot avea alte efecte secundare. De exemplu, un supliment pentru ochi pe bază de luteină și alte componente, cu un conținut ridicat de betacaroten, poate crește riscul de cancer pulmonar la foștii și actualii fumători. (15, 16)

De asemenea, nu se știe cât de sigure sunt pentru copii, gravide și femei care alăptează deci este indicată o nouă discuție cu medicul în aceste cazuri.

Luteina face parte din categoria carotenoizilor și susține sănătatea ochilor, a creierului și a inimii. Totuși, pentru a evita efectele secundare și alte complicații asociate suplimentelor de acest fel este recomandat să iei luteina din alimente precum spanacul, salata verde sau varza.


Data actualizare: 22-05-2023 | creare: 22-05-2023 | Vizite: 210
Bibliografie
1. In Brief: Dietary lutein and zeaxanthin may slow macular degeneration, link: https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/In_Brief_Dietary_lutein_and_zeaxanthin_may_slow_macular_degeneration
2. Lutein Supplementation for Eye Diseases, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32526861/
3. The Effect of Lutein on Eye and Extra-Eye Health, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164534/
4. The Effect of Lutein/Zeaxanthin Intake on Human Macular Pigment Optical Density: A Systematic Review and Meta-Analysis, link: https://academic.oup.com/advances/article/12/6/2244/6307943
5. Lutein and zeaxanthin in eye and skin health, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19168000/
6. Beneficial effect of docosahexanoic acid and lutein on retinal structural, metabolic, and functional abnormalities in diabetic rats, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19958109/.
7. Xanthophyll: Health benefits and therapeutic insights, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0024320519310318
8. Carotenoids: potential allies of cardiovascular health? , link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4321000/
9. Substance Found in Fruits and Veggies Packs Protective Wallop, link: https://news.usc.edu/4589/Substance-Found-in-Fruits-and-Veggies-Packs-Protective-Wallop/
10. Oxygenated carotenoid lutein and progression of early atherosclerosis: the Los Angeles atherosclerosis study, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11413081/
11. Relationship between Serum and Brain Carotenoids, α-Tocopherol, and Retinol Concentrations and Cognitive Performance in the Oldest Old from the Georgia Centenarian Study, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23840953/
12. Parahippocampal Cortex Mediates the Relationship between Lutein and Crystallized Intelligence in Healthy, Older Adults, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27999541/
13. Supplemental Retinal Carotenoids Enhance Memory in Healthy Individuals with Low Levels of Macular Pigment in A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29332050/
14. Healthy Foods That Are High In Lutein, link: https://www.verywellfit.com/learn-about-lutein-2505909
15. Beta-carotene and lung cancer in smokers: review of hypotheses and status of research, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20155614/
16. β-Carotene Supplementation and Lung Cancer Incidence in the Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention Study: The Role of Tar and Nicotine, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6636175/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: