Manifestările clinice înregistrate la doi pacienți infectați cu variola maimuței

©

Autor:

Manifestările clinice înregistrate la doi pacienți infectați cu variola maimuței
Într-un studiu de caz recent, cercetătorii au analizat manifestările clinice asociate variolei maimuțelor, observate la doi pacienți israelieni cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani. Aceștia nu au fost vaccinați anterior și nici nu au primit tratament antiviral pe parcurs.
Primul pacient prezenta o greutate corporală normală, iar în antecedente avea hemoroizi și condilom acuminat, fiind vaccinat pentru papilomavirus uman (HPV) de un an. A mai fost infectat cu SARS-CoV-2, complicat cu sindrom respirator acut sever. În urma infectării cu variola maimuței, pacientul a prezentat modificări ale pielii la nivel perianal, febră, limfadenopatii, oboseală și dureri musculare. Au mai fost evidențiate papule nedureroase, seroase, în regiunea anală și perianală. Prin testele de laborator, au fost remarcate valori crescute ale neutrofilelor, proteinei C reactive și alanin-transaminazelor hepatice. Pe parcurs, pacientul a dezvoltat leziuni pruriginoase la nivelul regiunii anale și numeroase papule facial, cervical, spre extremități, și trunchi. Prin prescripție, a aplicat creme local, antihistaminice și analgezice. Chiar dacă leziunile veziculare au evoluat, înregistrând și un grad crescut de durere, în a opta zi de infecție, temperatura corpului a revenit la normal, cu ameliorarea celorlalte simptome.

Al doilea pacient, de sex masculin, prezenta infecție cu virusul imunodeficienței umane (HIV), aflându-se sub tratament imunosupresor antiviral. S-a prezentat la spital cu disurie, stare de rău, prurit genital și ganglioni limfatici unilaterali măriți în volum. Simptomele au debutat la 14 zile după un contact sexual neprotejat cu un călător european. Totodată, au apărut papule la nivelul corpului, dar și cruste cu risc de infecție.

Ambele cazuri au prezentat leziuni atipice asincrone la nivelul pielii, în regiunea genitală, a trunchiului și a extremităților.

Raportul oamenilor de știință subliniază necesitatea de a diminua pragul de suspiciune și de a ridica gradul de conștientizare, prevenție și testare pentru infecțiile cu variola maimuței.

sursa: News Medical
foto: Berkay Ataseven/Shutterstock

Data actualizare: 07-01-2024 | creare: 20-07-2022 | Vizite: 449
Bibliografie
Clinical presentation of monkeypox infection in two Israeli males, link: https://www.news-medical.net/news/20220712/Clinical-presentation-of-monkeypox-infection-in-two-Israeli-males.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tot ce trebuie să știți despre variola maimuței
  • Variola maimuței: care este originea focarelor bolii în țările non-endemice?
  • Simptomele pacienților din focarul actual de variola maimuței diferă de cele ale pacienților din focarele anterioare
  •