Masajul si aromaterapia

Utilizarea uleiurilor esentiale in masaj este o metoda excelenta de a spori la maximum puterea vindecatoare a masajului in sine. Cu ajutorul uleiurilor esentiale, masajul poate avea un puternic efect energizant sau calmant, in functie de aromele si tehnicile utilizate (miscarile rapide energizeaza si miscarile lente relaxeaza).

 

Atunci cand se folosesc la masaj, uleiurile esentiale se dilueaza cu uleiuri obisnuite de masaj, inainte de a fi aplicate pe piele. Uleiurile esentiale sunt foarte concentrate, astfel incat pot irita pielea daca sunt aplicate ca atare. Uleiurile vegetale bogate in vitaminele A, E si F sunt calmante, hranesc pielea si o fac matasoasa. Se numesc uleiuri fixate, deoarece moleculele continute raman in planta, in loc sa fie eliberate, asa cum se intampla cu uleiurile esentiale. Asta inseamna ca adesea sunt extrase cu ajutorul caldurii sau al solventilor. Exceptie face uleiul de masline, care este presat la rece, desi prin aceasta metoda se obtine mai putin ulei si produsul este mai scump. Daca este posibil, alegeti uleiurile presate la rece sau obtinute cu separatorul de ulei, ceea ce inseamna ca nu au fost expuse la temperaturi mai mari de 43°C.

 

Spre deosebire de uleiurile esentiale, moleculele uleiurilor vegetale sunt mai mari si patrund mai greu in piele, fiind un agent ideal pentru produsele cosmetice. Gradul de saturatie al uleiurilor vegetale reprezinta densitatea acestora. Uleiurile mai saturate raman mai mult timp pe piele si se pot pastra mai mult.

 

Alti factori ce trebuiesc luati in considerare sunt mirosul si culoarea. Datorita mirosului subtil si a culorii, uleiurile de migdale, alun si seminte de strugure sunt preferatele pentru cosmetica.

 

Uleiurile aromaterapice obisnuite folosite la masaj includ:

 

* Uleiul de migdale - Se absoarbe foarte repede in piele, este foarte usor, aproape nu are miros, se pastreaza bine, contine vitamina D si are efecte benefice asupra parului, pielii uscate si unghiilor friabile.

* Uleiul de samburi de caisa - Este usor, contine vitamina A si este in special recomandat pentru ten, daca pielea este uscata sau matura.

* Uleiul de avocado - Este dens, foarte bogat in nutrienti si este foarte bun pentru pielea matura, uscata si sensibila.

* Uleiul de Primula de seara - Benefic pentru afectiuni cutanate precum eczemele si psoriazisul; se pastreaza 2 luni de la deschiderea recipientului.

* Uleiul de seminte de struguri – Are textura usoara, fara miros si usor astringent , benefic pentru tenul gras si acneic si este unul dintre cele mai ieftine uleiuri. Din pacate, uleiul nu este presat la rece, fapt ce poate duce la alergii la anumite persoane.

* Uleiul de alune - Usor si cu o aroma subtila, uleiul se absoarbe usor in piele si este util in amestecuri faciale pentru persoanele cu tenul gras. Acest ulei este o baza excelenta pentru infuziile cu galbenele si pentru produsele cosmetice.

* Uleiul de Jojoba - Acest ulei este preferat pentru parfumuri. Practic acesta nu este un ulei, ci o ceara lichida. Nu se oxideaza si nu rancezeste. O cantitate mica (10%) poate fi folosita pentru a prelungi durata de depozitare a tuturor amestecurilor de uleiuri. Datorita faptului ca jojoba se aseamana foarte mult cu sebumul produs de piele, este in special benefic pentru piele, recomandat si in tratamentele pentru scalp. Uleiul este obtinut din semintele acestui arbust de desert.

* Uleiul de masline - Poate fi utilizat in cantitati mici, deoarece are un miros puternic, ce poate concura mirosul uleiului esential. Poate fi amestecat cu alte uleiuri si are o textura ideala pentru masaj. Este un agent ideal pentru uleiurile utilizate in remedii medicale precum supozitoarele si balsamurile. Uleiul de masline grecesc are o culoare mai verzuie si este mai acid decat uleiurile de masline din Italia sau California.

* Uleiul de samburi de piersica - Usor, contine vitaminele A si E, foarte bun pentru ten. Costul este comparabil cu cel al uleiului de migdale, insa are o consistenta mai usoara.

* Ulei de soia - Se absoarbe usor, bogat in vitamina E.

* Ulei de floarea soarelui - Contine acizi grasi esentiali, este bogat in vitamina E, are miros usor.

* Ulei din germeni de grau - Tonifica si intareste pielea, reduce petele, poate ameliora cicatricile si vergeturile, are miros puternic. Prea bogat pentru a fi utilizat ca atare, acest ulei este un aditiv util in orice amestec de uleiuri de masaj. Este bogat in vitamina B si, datorita faptului ca contine vitaminele A si E, ajuta la extinderea duratei de pastrare a amestecurilor. Se adauga in proportie de 10%.

*Uleiul de ricin -  Este foarte vascos si de obicei nu se foloseste in aromaterapie, dar poate fi adaugat in cantitati mici in amestecuri pentru eczeme, sau afectiuni ale pielii uscate. Specialistii utilizeaza uleiul de ricin pentru a face comprese care sa descompuna tesutul fibros, pentru a spori imunitatea si a detoxifia ficatul.

*Ulei de tamanu (Caulophyllum Inophyllum) - Este originar din Asia tropicala, a fost folosit pe multe insule din Polinezia si a fost considerat sacru. Nu este toxic si nici iritant, insa este destul de costisitor si dens, astfel incat cel mai bine este sa fie combinat cu alt ulei de masaj. Datorita proprietatilor antiinflamatoare si calmante, uleiul de tamanu este benefic pentru sciatica, reumatism si zona zoster. Datorita faptului ca este antibacterian si non-iritant pentru membranele mucoase, poate fi utilizat pentru a trata vaginita, leziunile cervicale, ranile infectate, eczemele, psoriazis, pielea crapata, arsuri si fisuri anale.

*Unt de caco - Similar in consistenta cu uleiul de cocos, untul de cacao este extras din boabele de cacao si are o aroma distincta de ciocolata. Depaseste mirosul majoritatii aromelor uleiurilor esentiale, insa poate fi folosit in cantitati mici pentru lotiuni si creme. In combinatie cu uleiul esential de portocal amar, aroma aminteste de deserturile delicioase exotice.

*Uleiul de nuca de cocos - Este uleiul cel mai saturat cu grasimi si este solid la temperatura camerei. Poate fi folosit in combinatie cu alte uleiuri pentru masaj, sau in amestecul lotiunilor de corp si a cremelor. Nu este indicat sa se foloseasca pe ten, deoarece poate cauza reactii alergice.

*Ulei de porumb - Contine o cantitate mare de vitamina E, fapt ce previne oxidarea.

*Ulei de kukui (Aleurites moluccanus) - Acesta este cel mai usor si mai subtire ulei pentru ten si care ofera cantitatea perfecta pentru de lubrifiere, fara a lasa o senzatie de gras. Nuca kukui, originara din Hawaii, este bogata in acid linoleic si acid linolenic, absorbindu-se usor in piele. Uleiul de kukui are un nivel scazut de toxicitate, insa este laxativ si nu trebuie ingerat. Are un miros distinct si este foarte scump, astfel incat cel mai bine este sa fie combinat cu alte uleiuri.

* Ulei din nuci de Macadamia - Putin mai vascos decat uleiul de kukui, uleiul de macadamia este asemanator cu sebumul. Datorita faptului ca este un ulei usor, este ideal ca baza pentru produse de ten si par si se combina bine cu uleiul de kukui.

* Tarate de orez - Uleiul este bogat in vitamina E si acid ferulic, antioxidanti naturali. Este usor si penetreaza pielea fara a lasa urme de grasime.

* Ulei de trandafir (Rosa moschata si Rosa rubiginosa) - Bogat in acid linoleic gamma, acest ulei picant este benefic pentru regenerarea pielii. Este dens si foarte scump, astfel incat cel mai bine este sa fie combinat cu alte uleiuri, in proportie de 10-20%. Se combina cu uleiul de galbenele pentru a trata vergeturile, arsurile sau cicatricile.

 

Atunci cand combinati uleiurile, trebuie sa aveti la indemana uneltele portivite (sticlute inchise la culoare, palnie mica). La aproximativ 30 g de ulei obisnuit de masaj se adauga 12-15 picaturi de ulei esential. Dupa amestec, recipientul se sigileaza si se amesteca bine. Cele 12-15 picaturi pot proveni din unul pana la trei sau patru uleiuri esentiale. Nu faceti cantitati mari de ulei, deoarece acesta rancezeste repede. Pastrati recipientul sigilat si intr-un loc intunecos si uscat, iar uleiul va rezista pana la trei luni.


Data actualizare: 09-05-2019 | creare: 06-12-2008 | Vizite: 8047
Alte articole din aceeași secțiune:

Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.