Matreata

©

Autor: Redacția ROmedic

Termeni inruditi: Descuamarea pielii scalpului, Matreata,

 

Descuamarea pielii scalpului este un proces normal din ciclul de viata al celulelor pielii capului. Dar descuamarea excesiva, sau matreata, este o problema extrem de frecventa, care se manifesta prin aparitia unor “fulgi” albi. Printre cauzele descumarii excesive a pielii capului, insotita de mancarimi intense se afla un tip de eczema, numita eczema seboreica.
Aparitia matretii este legata de o ciuperca numita malassezia (pityrosporum) prezenta la nivelul scalpului. In unele cazuri, inmultirea excesiva a acestei ciuperci duce la aparitia “fulgilor” care caracterizeaza matreata. Cauzele acestei inmultiri excesive nu sunt cunoscute cu precizie, dar par a fi legate de cresterea secretiei de sebum, modificari hormonale, stres, tulburari neurologice ca boala Parkinson, recuperarea dupa un infarct miocardic sau accident vascular cerebral, afectarea sistemului imunitar, folosirea rara a sampoanelor. Matreata este cauzata si de psoriazis sau de infectii ale pielii.

 

Cauzele matretii:
Eczema seboreica
Psoriazis
Foliculita
Tinea capitis
Samponare rara
Modificarile de anotimp sau de umiditate
Produsele cosmetice pentru ingrijirea parului


Data actualizare: 16-06-2008 | creare: 20-03-2007 | Vizite: 5943
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Caută un semn/simptom de boală:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce este mătreața și cum scapi de ea
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum