Medicamentele de slăbire, terapie antihipertensivă eficientă

©

Autor:

Medicamentele de slăbire, terapie antihipertensivă eficientă
Cercetările recente publicate în jurnalul Hypertension al American Heart Association arată că medicamentul nou pentru pierderea în greutate, tirzepatida, a redus semnificativ tensiunea arterială sistolică la aproape 500 de adulți cu obezitate care au folosit medicamentul timp de aproximativ opt luni. Tensiunea arterială sistolică este un predictor mai puternic pentru decesul cardiovascular decât tensiunea arterială diastolică. În Statele Unite, peste 122 de milioane de adulți, sau 47% din populație, suferă de hipertensiune, iar aproape 42% au obezitate.
Tirzepatida acționează imitând două hormoni metabolici: este un agonist al receptorului pentru peptida-1 similară glucagonului (GLP-1) și un agonist al receptorului pentru polipeptida insulinotropică dependentă de glucoză (GIP). Acești hormoni stimulează secreția și sensibilitatea la insulină după consumul de alimente, ajutând la reglarea nivelurilor de zahăr din sânge, încetinirea digestiei și reducerea apetitului, ceea ce duce la pierderea în greutate. În contrast, semaglutida conține doar hormonul GLP-1, fără a avea un agonist al receptorului GIP.

În 2022, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat tirzepatida pentru tratamentul diabetului de tip 2, iar în 2023 a fost aprobat și pentru managementul cronic al greutății la persoanele cu obezitate sau supraponderalitate care au cel puțin o afecțiune legată de greutate, cum ar fi hipertensiunea, diabetul de tip 2 sau colesterolul ridicat.

Studiul a inclus 600 de participanți din studiul SURMOUNT-1 privind pierderea în greutate, pentru a determina efectul asupra tensiunii arteriale. Participanții au primit fie un placebo, fie tirzepatidă în una dintre cele trei doze (5 mg, 10 mg sau 15 mg). Aproximativ o treime dintre participanți aveau hipertensiune la începutul studiului și luau medicamente pentru aceasta. Studiul a inclus participanți cu hipertensiune și cu tensiune arterială normală.

Rezultatele după 36 de săptămâni de tratament cu tirzepatidă indică o reducere medie a tensiunii arteriale sistolice între 7,4 mm Hg și 10,6 mm Hg, în funcție de doză. Efectele de scădere a tensiunii arteriale au fost evidente atât ziua, cât și noaptea, tensiunea arterială sistolică nocturnă fiind un predictor mai puternic pentru decesul cardiovascular.

SURMOUNT-1 a arătat că injecțiile săptămânale de tirzepatidă au dus la reduceri semnificative ale greutății corporale. Sub-studiul a inclus 600 de adulți din SURMOUNT-1, iar măsurătorile tensiunii arteriale au fost analizate pentru 494 de participanți care aveau date valide de monitorizare ambulatorie a tensiunii arteriale.

Studiul subliniază că medicamentele noi pentru scăderea în greutate, cum ar fi tirzepatida, sunt eficiente nu doar în reducerea greutății corporale, ci și în îmbunătățirea complicațiilor cardiometabolice ale obezității, inclusiv hipertensiunea. Este necesară cercetarea suplimentară pentru a determina impactul pe termen lung asupra evenimentelor cardiovasculare și ce se întâmplă cu tensiunea arterială atunci când medicamentele sunt întrerupte.

Studiul a fost finanțat de Eli Lilly and Company, producătorul tirzepatidei, iar coautorii și divulgările sunt enumerate în manuscris. Limitările studiului includ faptul că a fost efectuat doar într-un subset al participanților originali SURMOUNT-1 și că monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale a fost măsurată doar la două momente în studiu.

sursa: News Medical

Data actualizare: 06-02-2024 | creare: 06-02-2024 | Vizite: 348
Bibliografie
New weight loss drug may be an effective strategy for preventing or treating high blood pressure, link: https://www.news-medical.net/news/20240205/New-weight-loss-drug-may-be-an-effective-strategy-for-preventing-or-treating-high-blood-pressure.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Eficacitatea și siguranța medicamentelor GLP-1 pentru diabetul de tip 2 și obezitate
  • Noi recomandări nutriționale pentru pacienții care urmează cele mai recente tratamente împotriva obezității
  • Tirzepatida pentru tratamentul apneei obstructive în somn și al obezității
  •