Exercițiile fizice extrem de intense accelereaza ateroscleroza coronariană
Exercițiul fizic și activitatea fizică reduc riscul de boli cardiovasculare (CVD). S-a observat că o persoană activă are un risc de CVD cu 30-40% mai mic. Cu toate acestea, studiile transversale anterioare nu au reușit să determine dacă exercițiul fizic are un impact semnificativ asupra accelerării aterosclerozei coronariene și a morfologiei placii.
Un articol recent din revista Circulation a fost concentrat pe investigarea relaÈ›iei dintre volumul È™i intensitatea exerciÈ›iului È™i progresia aterosclerozei coronariene la sportivii de vârstă mijlocie È™i în vârstă.
Pentru a evalua relaÈ›ia dintre caracteristicile antrenamentului de exerciÈ›ii È™i ateroscleroza coronariană a fost utilizată o metodă ce oferă un scor CAC (calcificarea arterelor coronare) apelând la angiografia coronariană prin tomografie computerizată (CCTA).
De obicei, sportivii de performanță au scoruri CAC ≥ 100 unități Agatston, legate de volumul exerciÈ›iului pe parcursul vieÈ›ii È™i intensitatea antrenamentului de exerciÈ›ii. La sportivii activi, morfologia plăcii aterosclerotice a fost găsită a fi mai calcificată sau parÈ›ial calcificată. În plus, studiile recente au indicat că sportivii amatori au o ateroscleroză coronariană mai mare comparativ cu persoanele sănătoase mai puÈ›in active.
Studiul a inclus un total de 291 de bărbați evaluați pe o perioada de 6 ani și a arătat că intensitatea exercițiului, dar nu volumul, a fost corelată cu progresia aterosclerozei coronariene.
Statisticile arată că, în medie, scorurile CAC au crescut cu 34,7 unități Agatston în grupul cu exerciÈ›iu foarte viguros, comparativ cu o creÈ™tere de numai 6,8 unități Agatston în grupul cu exerciÈ›iu viguros. De asemenea, s-a descoperit că exerciÈ›iul foarte viguros a fost asociat cu o creÈ™tere mai mare a volumului plăcii (calcificate) cu 44,5 mm3, comparativ cu o creÈ™tere de numai 8,3 mm3 în grupul cu exerciÈ›iu viguros.
Nu s-a găsit o corelaÈ›ie între volumul exerciÈ›iului È™i progresia aterosclerozei coronariene în timpul urmăririi. Rezultatul acestui studiu este în acord cu cercetările anterioare, care au arătat că 74% dintre sportivii recreaÈ›ionali nu au avut o diferență semnificativă în volumul exerciÈ›iului între persoanele cu sau fără progresie a CAC după 4,1 ani de urmărire. Este posibil ca volumul exerciÈ›iului să fie asociat cu începutul aterosclerozei coronariene, dar nu È™i cu progresia sa. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina diferenÈ›ele de ateroscleroză bazate pe intensitatea exerciÈ›iului, adică în grupurile separate (alergare È™i ciclism).
Concluzii
Impactul exerciÈ›iului viguros a fost găsit a fi mai puÈ›in eficient în progresia CAC, însă exerciÈ›iul foarte viguros a fost asociat cu o progresie mai semnificativă a CAC È™i plăcii aterosclerotice (calcificată). Aceasta sugerează că anumite mecanisme ar putea fi implicate în facilitarea aterosclerozei coronariene la sportivi.Este important să se È›ină cont de acest studiu când se evaluează riscul de boli cardiovasculare la sportivi È™i să se ia măsuri pentru a preveni apariÈ›ia bolilor. În plus, trebuie să se È›ină cont de faptul că acest studiu a inclus doar bărbaÈ›i È™i ar trebui realizate È™i alte cercetări pentru a analiza dacă rezultatele se aplică È™i la femei. De asemenea, este important să se noteze că acest studiu a analizat doar o anumită populaÈ›ie de sportivi, È™i ar trebui să se realizeze cercetări suplimentare pentru a vedea dacă rezultatele se aplică È™i la alte populaÈ›ii de sportivi.
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.122.061173
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Nu ne cunoaste, o striga doar pe mama ei moarta, nu mai mananca, nu mai bea nici apa...
- Ateroscleroza - tratament?
- AVC și ASC
- Tratamentul cu Sortis e obligatoriu?
- Neurologie - rezultat CT cerebral
- Infarct miocardic
- Ateroscleroza a aortei abdominale