Medicamentul care ar putea trata depresia în mai puțin de 24 de ore

©

Autor:

Medicamentul care ar putea trata depresia în mai puțin de 24 de ore

Cercetătorii din SUA au testat un nou tip de medicament antidepresiv pe șoareci și consideră că acesta poate trata simptomele depresiei în mai puțin de o zi, în comparație cu cele trei până la opt săptămâni de care au nevoie medicamentele actuale pentru a acționa. În cazul în care rezultatele vor fi similare la om, medicamentul ar putea fi o variantă mult mai eficientă decât tratamentele pe bază de Prozac și Lexapro care sunt eficiente pentru doar o treime dintre pacienții diagnosticați cu depresie.

 

Rezultatele noastre deschid calea unei noi clase de potențiale medicamente antidepresive” a declarat într-un comunicat de presă cercetătorul Scott Thompson de la Universitatea din Maryland. Avem dovezi că acești compuși pot ameliora simptomele devastatoare ale depresiei în mai puțin de o zi și pot face acest lucru într-un mod care limitează unele dintre dezavantajele importante ale terapiei actuale.

 

În prezent, medicamentele antidepresive precum Prozac și Lexapro acționează printr-un mecanism care crește nivelul neurotransmițătorului serotonină în creier. Cunoscuți ca inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei - sau ISRS - se crede că aceștia acționează prin limitarea reabsorbției serotoninei în celula presinaptică din creier, iar această reajustare a nivelului de serotonină pare să ajute celulele creierului să trimită și să primească mai eficient mesaje chimice care pot stimula starea de spirit a unei persoane.

 

Există o serie de ISRS care sunt disponibili în prezent pentru persoanele cu depresie, dar fiecare are un alt produs chimic astfel încât va acționa ușor diferit de la un pacient la altul și poate cauza o serie de efecte secundare negative, cum ar fi greață, amețeli, libidou scăzut sau disfuncție erectilă, insomnie și creșterea în greutate. De asemenea, pacienții vor avea de așteptat una sau două luni pentru ca aceste medicamente să le amelioreze simptomele.

 

Pentru a produce un medicament mai eficient, Thompson și echipa lui s-au concentrat pe un alt neurotransmițător – un compus inhibitor numit GABA.

 

Există două tipuri de neurotransmițători – excitatori și inhibitori. În timp ce neurotransmițătorii excitatori sunt responsabili pentru stimularea creierului, neurotransmițătorii inhibitori au rolul de a calma și echilibra starea de spirit. Dar în cazul persoanelor cu depresie, cercetătorii au emis ipoteza că mesajele excitatorii din anumite regiuni ale creierului nu sunt suficient de puternice și cel mai eficient mod de a contracara ar fi reducerea nivelurilor de neurotransmițători inhibitori în acele zone.

 

Thompson și echipa lui au analizat efectul unei clase de compuși numiți GABA-NAM, care reduc mesajele inhibitorii trimise prin intermediul neurotransmițătoriul GABA. Când a fost testat la șoareci cu simptome depresive, nu numai că acești compuși au echilibrat acțiunea diferitelor tipuri de neurotransmițători pentru a le stabiliza starea de spirit în mai puțin de 24 de ore, dar au și redus la minimum efectele secundare, fiind capabile să afecteze numai regiunile din creier care sunt esențiale pentru reglementarea dispoziției.

 

Următorul pas va fi obținerea compușilor pentru studiile clinice pe oameni pentru a vedea dacă aceste rezultate promițătoare pot fi replicate.

 

Rezultatele au fost publicate în revista Neuropsychopharmacology.

 

Sursa: Science Alert

 


Data actualizare: 09-12-2019 | creare: 23-07-2015 | Vizite: 16774
Bibliografie
New drug treats depression in less than 24 hours with minimal side effects, https://www.sciencealert.com/new-drug-treats-depression-in-less-than-24-hours-with-minimal-side-effects
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
  •