Metoda de gătire influențează cantitatea de arsenic din orez

Arsenicul se găseÈ™e în sol È™i apă, astfel poate să ajungă în alimente, de regulă în cantități nesemnificative È™i fără riscuri pentru sănătate. Orezul, în schimb, conÈ›ine de 10-20 de ori mai mult arsenic comparativ cu alte tipuri de cereale, deoarece cultivarea acestuia în câmpuri inundate favorizează transferul arsenicului din apă È™i sol, în plantă.
Ingestia de arsenic inorganic a fost corelată cu o serie de afecÈ›iuni, inclusiv boli cardiovasculare, diabet, cancer, precum È™i tulburări de dezvoltare. În ciuda eforturilor de minimizare a contaminării cu arsenic drept consecință a practicilor de cultivare, prepararea corectă a orezului pentru a elimina arsenicul oferă o soluÈ›ie imediată pentru a reduce substanÈ›a toxică din dietă.
Andy Meharg, profesor în È™tiinÈ›e biologice în cadrul Universității Belfast, a analizat 3 metode de gătire È™i ulterior s-a dozat cantitatea reziduală de arsenic din produsul final destinat consumului uman. (1)
- Prima metodă a constat în fierberea unei părÈ›i de orez în două părÈ›i de apă (1:2) până la evaporarea completă a lichidului, frecvent utilizată de altfel. În acest caz, cantitatea de arsenic la finalul preparării termice a fost aproape nemodificată.
- Cea de a două metodă a utilizat o parte de orez la cinci părÈ›i de apă (1:5), lichidul restant fiind îndepărtat. Astfel s-a înregistrat înjumătățirea concentraÈ›iei de arsenic inorganic în produsul final până la 43%.
- A treia tehnică folosită a presupus hidratarea orezului în prealabil pe perioada nopÈ›ii, ulterior fierberea acestuia în apă (1:5) È™i scurgerea excesului de lichid. Această metodă a condus la reducerea concentraÈ›iei de carcinogen la peste 82% în orezul fiert.
Care sunt cantitățile de orez sigure pentru consumul zilnic?
La fel ca toate alimentele, orezul trebuie inclus în dieta echilibrată È™i consumat cu moderaÈ›ie. Pentru majoritatea populaÈ›iei, expunerea la arsenicul inorganic din orez nu reprezintă un risc major pentru sănătate, cu excepÈ›ia sugarilor È™i a copiilor mici care sunt mult mai vulnerabili È™i trebuie să consume orez È™i produse derivate destinate categoriei de vârstă. (2)Greutate corporală | Cantitate de orez (nefiert) |
Adult (70 kg) | 1/2 cană sau 100 g |
Copil 5 ani (20 kg) | 2 linguri sau 30 g |
Copil 1 an (10 kg) | 2 linguri sau 30 g* |
*orez destinat special copiilor mici și sugarilor
Sursa: INDEPENDENT (1)
(2) Should I be concerned about arsenic in my rice?, link: http://www.bbc.co.uk/programmes/articles/2F1MDzyW55pg97Tdpp7gqLN/should-i-be-concerned-about-arsenic-in-my-rice
(3) Rethinking Rice Preparation for Highly Efficient Removal of Inorganic Arsenic Using Percolating Cooking Water, link: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0131608
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni