Metoda de gătire influențează cantitatea de arsenic din orez

Metoda de gătire influențează cantitatea de arsenic din orez

©

Autor:

Metoda de gătire influențează cantitatea de arsenic din orez
Metoda comună de preparare termică a orezului, fierberea până apa se evaporă, ar putea fi insuficientă când vine vorba de prevenirea expunerii la arsenic inorganic, prezent ca urmare a contaminării orezului în timpul procesului de creÈ™tere.

Arsenicul se găseÈ™e în sol È™i apă, astfel poate să ajungă în alimente, de regulă în cantități nesemnificative È™i fără riscuri pentru sănătate. Orezul, în schimb, conÈ›ine de 10-20 de ori mai mult arsenic comparativ cu alte tipuri de cereale, deoarece cultivarea acestuia în câmpuri inundate favorizează transferul arsenicului din apă È™i sol, în plantă.

Ingestia de arsenic inorganic a fost corelată cu o serie de afecÈ›iuni, inclusiv boli cardiovasculare, diabet, cancer, precum È™i tulburări de dezvoltare. În ciuda eforturilor de minimizare a contaminării cu arsenic drept consecință a practicilor de cultivare, prepararea corectă a orezului pentru a elimina arsenicul oferă o soluÈ›ie imediată pentru a reduce substanÈ›a toxică din dietă.

Andy Meharg, profesor în È™tiinÈ›e biologice în cadrul Universității Belfast, a analizat 3 metode de gătire È™i ulterior s-a dozat cantitatea reziduală de arsenic din produsul final destinat consumului uman. (1)
  • Prima metodă a constat în fierberea unei părÈ›i de orez în două părÈ›i de apă (1:2) până la evaporarea completă a lichidului, frecvent utilizată de altfel. În acest caz, cantitatea de arsenic la finalul preparării termice a fost aproape nemodificată.
  • Cea de a două metodă a utilizat o parte de orez la cinci părÈ›i de apă (1:5), lichidul restant fiind îndepărtat. Astfel s-a înregistrat înjumătățirea concentraÈ›iei de arsenic inorganic în produsul final până la 43%.
  • A treia tehnică folosită a presupus hidratarea orezului în prealabil pe perioada nopÈ›ii, ulterior fierberea acestuia în apă (1:5) È™i scurgerea excesului de lichid. Această metodă a condus la reducerea concentraÈ›iei de carcinogen la peste 82% în orezul fiert

Care sunt cantitățile de orez sigure pentru consumul zilnic?

La fel ca toate alimentele, orezul trebuie inclus în dieta echilibrată È™i consumat cu moderaÈ›ie. Pentru majoritatea populaÈ›iei, expunerea la arsenicul inorganic din orez nu reprezintă un risc major pentru sănătate, cu excepÈ›ia sugarilor È™i a copiilor mici care sunt mult mai vulnerabili È™i trebuie să consume orez È™i produse derivate destinate categoriei de vârstă. (2)

Greutate corporală Cantitate de orez (nefiert)
Adult (70 kg) 1/2 cană sau 100 g
Copil 5 ani (20 kg) 2 linguri sau 30 g
Copil 1 an (10 kg) 2 linguri sau 30 g*

*orez destinat special copiilor mici și sugarilor


ȘtiaÈ›i că orezul brun conÈ›ine cu 10% mai mult arsenic inorganic comparativ cu orezul alb? (3) Calitățile lui nutriÈ›ionale sunt în schimb net superioare È™i prin urmare, prepararea termică corectă în vederea reducerii concentraÈ›ie de arsenic este cu atât mai importantă, la fel È™i varierea cerealelor din dietă. AflaÈ›i mai multe informaÈ›ii despre proprietățile nutritive È™i avantajele consumului de orez brun din articol.

Sursa: INDEPENDENT (1)

Data actualizare: 15-03-2017 | creare: 15-03-2017 | Vizite: 2982
Bibliografie
(1) Common method of cooking rice can leave traces of arsenic in food, scientists warn, link;http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/rice-cooking-arsenic-traces-poisonous-boil-water-away-drain-excess-danger-food-a7568436.html
(2) Should I be concerned about arsenic in my rice?, link: http://www.bbc.co.uk/programmes/articles/2F1MDzyW55pg97Tdpp7gqLN/should-i-be-concerned-about-arsenic-in-my-rice
(3) Rethinking Rice Preparation for Highly Efficient Removal of Inorganic Arsenic Using Percolating Cooking Water, link: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0131608

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.