Cu drag va astept in spatiul psihoterapeutic atat pentru servicii de evaluare clinica, consiliere, psihoterapie, dar si evenimente de grup: ateliere de educatie parentala, grupuri de suport ,sesiuni de autocunoastere, dezvoltare personala, relaxare pentru copii, tineri, adulti.
ROmedic Cabinete medicale Pitesti Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Pitesti

Cu "Relatia de Cuplu" la psiholog

Cu "Relatia de Cuplu" la psiholog
Autor: Oana Purdel

Cu “Relatia de Cuplu” la psiholog

       Nefericirea va ramane expresia incapacitatii fiecaruia de a-si alege un partener compatibil cu atingerea starii de confort. Ne place sa credem ca Dragostea mentine cuplul, dar ajungem sa constientizam ca alte valori sustin constant si in mai mare masura, relatia de parteneriat. Chiar si acolo unde exista si unde este reciproc impartasita, vine un moment cand rutina o indeparteaza si obisnuinta o elimina.

      De-a lungul timpului, omul a fost preocupat de descoperirea relatiei de cuplu perfecte, ceea ce implica o durata lunga, armonie, siguranta, respect, confidentialitate, sinceritate, intelegere, si nu in ultimul rand, dragoste. Desigur ca este foarte greu sa gasesti toate acestea la un loc, fiind destul de greu sa intalnesti un cuplu in care toate aceste elemente sa se regaseasca in mod proportional. Asta si datorita naturii umane, si pentru ca cei doi soti provin din medii diferite, din familii diferite, pot avea religii diferite, convingeri si principii divergente ; in orice caz, in ciuda tuturor acestor argumente care sustin cu precadere inexistenta in realitate a unui cuplu perfect, el exista.

      Privind in jurul nostru, din vremea copilariei, ii observam pe adulti si ne punem intrebari la care nu avem curajul sa raspundem, dar nici competenta. Nu intelegem de ce parintii azi se iubesc, maine se cearta, de ce bunicii ii tin partea mamei sau tatalui, desi e evident ca nu este el cel care are dreptate, incercam sa construim si sa imaginam scenarii proprii, care, daca am avea curajul sa intrebam, poate ca le-ar lumina mintea si celor intrebati.   

     O poveste liniara, fara senzational, fara nicio restrictie, totul depinde de cei doi ca lucrurile sa mearga bine. Dar, daca privesti lucrurile de la distanta, adevarul e cu totul altul :

cuplul respectiv nu este izolat. El interactioneaza cu celelalte persoane din jurul lui, este chiar denumit « celula de baza » a societatii. Deci e clar ca nu poate exista in afara ei. La fel de real este faptul ca atat in interiorul unui cuplu cat si in afara lui incep sa se dezvolte o multime de factori care influenteaza fara doar si poate bunul mers al lucrurilor.

 

Astazi fiecare are dreptul sa incerce sa fie fericit ! 

 

   Cum ne alegem partenerii?

       Povestea incepe cand doua persoane se indragostesc nebuneste una de cealalta.Nu s-au mai simtit niciodata asa! Sunt incantate de aspectele si de laturile lor diferite si simt ca se completeaza reciproc atunci cand sunt impreuna. Au sentimentul ca fericirea va dura pentru totdeauna!

       In realitate s-au ales unul pe celalalt din motive foarte precise, chiar daca nu sunt constienti de acest lucru. Fiecare dintre ei a fost atras de un partener care intrupeaza si manifesta cele mai puternice trasaturi ale unuia sau a ambilor parinti. Sunt atrasi in egala masura atat de trasaturile pozitive dar mai ales de cele negative.

       Asta inseamna ca oamenii sunt atrasi de partenerii care seamana cel mai mult cu parintele cu care au avut cele mai mari dificultati in copilarie!

   Casatoria 

       Partea romantica dureaza o anumita perioada de timp, dupa care incepe sa se estompeze ( trei ani, daca au noroc).Conflictele ies la suprafata. Sunt acele dificulti pe care le-au avut si cu parintii. Diferenta este doar de nuanta si de context. Fiecare asteapta ca celelalt sa-i indeplineasca si sa-i satisfaca nevoile, fiind dezamagit cand acest lucru nu se intampla. Ambii parteneri au impresia ca daruiesc mai mult decat primesc.

   Nasterea unui copil 

      Parintii sunt in extaz. Sunt hotariti sa faca tot ce pot pentru a fi parinti buni. Dar oare, ranile din copilarie, cele pe care fiecare dintre ei le-a adus in casatorie - cele care au provocat problemele de cuplu - au fost rezolvate? Chiar daca partenerii sunt amandoi maturi din punct de vedere emotional si relatia lor este solida, ei vor face greseli in interactiunile cu copilul lor.

La un moment dat unul din parinti va avea probleme cu noul sau rol.

   De ce mergem la terapeut?

      Raspunde sincer la intrebari:

1.Te simti bine asa cum traiesti in cuplul tau?

2.Crezi ca partenerul tau si ceilalti membrii ai familiei tale discuta sincer cu tine?

3.Ai vrea sa faci un anumit lucru dar te simti ingradit?

  In general, persoanele care merg la terapeut au urmatoarele tipuri de probleme:

1.au o imagine de sine negativa, sentimentele si parerile depre ei insisi fiind defavorabile;

2.comunicarea cu ceilalti membrii ai familiei este indirecta,vaga si nu de putine ori,nesincera;

3.regulile folosite in sistem familial sunt rigide, depasite sau neacceptate de ceilalti;

4.relatiile extrafamiliale sunt putine si formale;

5.comunicarea deficitara sau mai grav lipsa comunicarii.

   Insatisfactia maritala 

Riscul cel mai mare intr-o atfel de problema este insatifactia maritala. Acesta insatisfactie poate duce ulterior la declansarea unor tulburari de natura psihica sau somatica. Iar uneori poate duce la separarea cuplului adica la divort. 

  Solutia problemelor maritale

Speram ca eforturile noastre de a va pune in fata unor terapii eficiente si de certa actualitate vor fi rasplatite printr-o mai mare deschidere a dumneavoastra, catre tot ceea ce inseanma intelegerea si acceptarea unui domeniu pe care putini romani il cunosc pentru ca: foarte multi il ignora: Terapia cuplu si de familie

 
Programare