Cu drag va astept in spatiul psihoterapeutic atat pentru servicii de evaluare clinica, consiliere, psihoterapie, dar si evenimente de grup: ateliere de educatie parentala, grupuri de suport ,sesiuni de autocunoastere, dezvoltare personala, relaxare pentru copii, tineri, adulti.
ROmedic Cabinete medicale Pitesti Cabinete Psihologie Psihologie Pitesti

Auto-actualizarea

Auto-actualizarea
Autor: Oana Purdel

 

 

 

 

Auto-actualizarea - sau secretul din spatele unei vieţi împlinite 

 

          “Ceea ce un om poate fi, el trebuie să fie”, spunea psihologul american Abraham Maslow – autorul faimoasei Piramide a Nevoilor Umane, în anii `50.

Munca lui a revoluţionat domeniul şi a marcat începutul psihoterapiilor umaniste. 

         Ce făceau umaniştii? Studiau oamenii normali, sănătoşi psihic şi căutau să înţeleagă mai bine ce funcţionează bine la ei. Într-o vreme în care psihologia era obsedată cu nevroze, complexe şi disfuncţii, pionierii umanismului căutau să valorifice ceea ce poate fi valorificat. Ei au căutat oameni remarcabili şi foarte împliniţi – profesional, sentimental şi sufleteşte – pentru a descoperi ce le alimenta o astfel de viaţă extraordinară...şi au aflat acele câteva elemente pe care, dacă ai răbdare să parcurgi acest articol până la capăt, le vei putea integra şi tu.

        Ierarhia nevoilor-Abraham Maslow În studiul său asupra auto-actualizării, Maslow a întâlnit şi intervievat persoane deosebite considerate de el auto-actualizate – printre care Albert Einstein, Henry David-Thoreau, Walt Whitman, Eleanor Roosevelt şi alţii. A descoperit că aceşti indivizi se acceptau pe sine, erau în armonie cu circumstanţele vieţii, îşi doreau să contribuie lumii exterioare dincolo de propria lor persoană, erau deschişi la a auzi ideile şi opiniile altora, aveau un simţ al individualităţii, al autonomiei, al valorilor umane, o apreciere deosebită faţă de viaţă, şi un număr restrâns de relaţii apropiate de prieteniereală (mai degrabă decât numeroase relaţii superficiale de amiciţie).

    Maslow credea deasemenea, că acei oameni au reuşit să ajungă la ”esenţa” fiinţei lor şi să descopere care e acel lucru cu care pot contribui ei lumii înconjurătoare şi-au găsit împlinirea astfel.

    Într-un cabinet de psihoterapie se întâmplă adeseori să vină oameni aflaţi în următorul tip de situaţie de viaţă: „Am un acoperiş deasupra capului, un soţ / o soţie iubitoare, copii sunt şi ei bine mersi, avem ce mânca, avem un loc de muncă decent... şi totuşi mă simt deprimat (ă) !”

    Acestui fenomen i se mai spune criză existenţială. Numele vine de la filosofii existenţialişti – cei care s-au preocupat de întrebări de tipul: „Care e rostul meu pe lume?”, „Ce să fac cu viaţa mea?” sau „Care e sensul lucrurilor?”, etc. Minim 1-2 dintre oamenii pe care îi cunoaşteţi au trecut sau trec chiar acum printr-o astfel de criză – chiar dacă în exterior ei afişează „masca seninătăţii”. 

    Urcând pe piramida lui Maslow, după ce ne împlinim nevoile aflate pe primele trepte, începem să ne căutăm un sens mai profund – şi să ne întrebăm „ce urmează mai departe?”. De când tradiţiile spirituale orientale şi înţelepciunea lor au pătruns şi pe piaţa dezvoltării personale la noi – prin autori precum Eckhart Tolle, Osho sau Wayne Dyer – mulţi dintre oamenii aflaţi în impas existenţial îşi doresc cu ardoare „să se ilumineze” – văzând asta ca pe o soluţie-panaceu la toate lucrurile care-i necăjesc acum. Bănuiesc că aţi cunoscut în preajma voastră cel puţin un om pornit în propria călătorie spirituală, cu scopul de a atinge samadhi, satori, înţelepciunea supremă, trezirea etc.

     Năzuinţa de a fi mai bun este întotdeauna un lucru lăudabil. Un concept la fel de atractiv - şi nu foarte îndepărtat de cel de iluminare - pe care poate să îl ofere psihologia unanistă este această idee de auto-actualizare. Obiectivul ar putea fi numit realizare personală, iluminare sau mântuire, dar indiferent ce denumire poartă este vorba despre a-ți trăi bine viața cu sens și integritate.

       Maslow a identificat niște trăsături comune la oamenii autoactualizați pe care i-a studiat :

• Au păreri realiste despre ei înșiși și despre ceilalți, pe care îi acceptă așa cum sunt, tolerându-le defectele

• Sunt plini de resurse, independenți sau autonomi

• Văd realitatea clar și judecă situația cinstit

• Sunt spontani

• Tind să fie neconvenționali, fiindcă nu urmează ca sclavii normele și convențiile tradiționale

• Pot tolera nesiguranța

• Au nevoie de intimitate și de timp cu ei înșiși

• Sunt foarte creativi

• Sunt orientați spre o sarcină sau o problemă din afara lor înșiși

• Au un neobișnuit simț al umorului, dar nu râd pe seama altora

• Au puternice standarde etice după care trăiesc

• Apreciază lumea și o privesc cu un soi de venerație și uimire

• Au relații profunde, satisfăcătoare, cu vreo câțiva oameni-cheie și nu cercuri largi de prietenii superficiale

• Sunt preocupați de binele omenirii

• Au “experiențe de vârf” 

      “Să devii autoactualizat ar trebui sa fie simplu- la urma urmelor, nu trebuie decât să fii tu însuți. Totuși mulți dintre noi găsesc că e foarte dificil. Suntem preocupați de ce ar putea gândi ceilalți, să ne integrăm, să ne potrivim așteptărilor celorlalți.” 

 

Primii pași

 

   Unii pași spre autoactualizare sunt mai ușor de făcut decât alții. Aceia care nu te obligă să te întorci împotriva curentului, ci doar să ieși din zona ta de confort, te vor ajuta să-ți dezvolți mușchiul autoactualizării.

    Un prim pas este să depui toate eforturile pentru ceea ce faci și să faci cu toată convingerea. Traiește totul din plin și fii deschis la plăcerea și uimirea din surse minore. E mai ușor să fii cinic, să spui că ai văzut destule apusuri sau că n-ai timp să te oprești să te uiți la rate. Dar de ce să-ți reduci bucuria vieții? Nu e o faptă mareață sau deșteaptă să disprețuiești plăcerile simple, chiar dacă cei mai mulți dintre noi nu fac asta.

   Fii deschis la experiențe noi. Să-ți asumi conștient responsabilitatea pentru tine și pentru acțiunile tale, mai degrabă decât să cauți în altă parte un țap ișpășitor, poate părea înfricoșător, la început, dar curând o să-ți dea sentimentul de putere. Dacă încerci lucruri noi, în loc de a rămâne la ceea ce este cunoscut și sigur, chiar dacăe vorba doar despre a-ți comanda ceva nou de mâncare la pachet, o să-ți lărgească experiențele și o să-ți dezvolte încrederea. Azi, calamar crocant cu usturoi – mâine, snowboarding extrem și un scoprion ca animal de comapanie.

     

Pași mai mari 

 

     Nimeni n-o să te critice dacă muncești din greu și încerci ceva nou.

     Pașii cei mai dificili sunt aceia care îți vor aduce – sau de care te temi tu că-ți vor aduce dezaprobarea din partea celor din jurul tău. Un pas important este să fii onest. Și asta e mai greu decât sună, căci înseamnă să renunți la a mai juca roluri și, în schimb, să te porți în concordanțăcu adevaratele tale sentimente și credințe.

    Să zicem că toată lumea de la locul tău de muncă vine devreme și rămâne peste program, din efortul de a impresiona. În realitate, s-ar putea să nu facă neapărat mai multă muncă, doar stau ca să fie văzuți. Persoanele autoactualizate n-o să joace acest joc. Onestitatea este cea mai bună politică “Autoactualizarea necesită să fii onest cu – și despre – tine însuți.

    Dacă existăceva pe care îl faci întotdeauna, dar urăști să-l faci recunoaște că nu-ți place.

    Cunoaște-te pe tine însuți și apoi fii cinstit în privința celor ce știi.” Probabil îți place ceva ce altora li se pare de disprețuit, poate vacanțele cu cortul prin camping-uri, suveniruri ieftine, sau altele. Și ce? Stinghereala vine din a-ți păsa ce cred alții despre plăcerile tale nevinovate. Cântărește bine ce crezi și ce te face să te bucuri fără să ții cont de preferințele altora. Asta nu vrea să însemne că trebuie să respingi părerile celorlalți sau să nu asculți vreodată un sfat, ci să evaluezi tot ce vezi și ce auzi în lumina propriilor experiențe și gusturi și să-ți faci propriile alegeri – acelea care te vor face fericit și împlinit.

  Nu da înapoi Cel mai dificil pas este să iei apărarea lucrurilor pe care le vrei și în care crezi, atunci când sunt diferite de acelea pe care oamenii din jurul tău le vor sau le cred.

  Îți trebuie curaj să te împotrivești curentului pentru că tu crezi că ai dreptate și să ții piept ostilității.

  Dacă ești autoactualizat, va merita – pentru că integritatea ți-a devenit lucrul cel mai de preț. De aceea Edward Snowden a mărturisit că a dezvăluit secretele Agenției Naționale de Securitate și a trebuit să fugă, de aceea Nelson Mandela a petrecut doi ani la închisoare. Ei au crezut în ceva mai presus de ei înșiși, care merită orice risc sau suferință.

 

  Autoactualizarea este despre tine însuți Ca să fii autoactualizat, trebuie să știi cine ar trebui sa fii. Adică, prin definiție, diferit de oricine altcineva. Un om poate fi leneș și grosolan, totuși autoactualizat, dacă este credincios propriilor valori și obiective. Nimeni nu poate face autoactualizarea în locul tău, să-ți spună cine ar trebuii să devi sau să vrei să fii.

 

  “Indivizii autoactualizați sunt, deasemnea, înțelegători față de nevoile celorlalți de autoactualizare, așa că nu vor încerca să-și impună părerile asupra celorlalți sau să-și modeleze copiii dupa ambițiile lor. În schimb, îi vor ajuta pe ceilalți să iși găsesască drumul propriu și le vor aproba alegerile curajoase.”

   Dacă o persoană nu este motivată să se autoactualizeze, se poate presupune că ori are alte nevoi pe care nu și le-a satisfăcut, ori altceva îi lipsește.Obiectivul ar putea fi numit realizare personală, iluminare sau mântuire, dar indiferent ce denumire poartă este vorba despre a-ți trăi bine viața cu sens și integritate.  

 

   Maslow a identificat niște trăsături comune la oamenii autoactualizați pe care i-a studiat :

• Au păreri realiste despre ei înșiși și despre ceilalți, pe care îi acceptă așa cum sunt, tolerându-le defectele

• Sunt plini de resurse, independenți sau autonomi

• Văd realitatea clar și judecă situația cinstit

• Sunt spontani

• Tind să fie neconvenționali, fiindcă nu urmează că sclavii normele și convențiile tradiționale

• Pot tolera nesiguranța

• Au nevoie de intimitate și de timp cu ei inșiși

• Sunt foarte creativi

• Sunt orientați spre o sarcină sau o problemă din afara lor înșiși

• Au un neobișnuit simț al umorului, dar nu râd pe seama altora

• Au puternice standarde etice dupăcare trăiesc • Apreciază lumea și o privesc cu un soi de venerație și uimire

• Au relații profunde, satisfăcătoare, cu vreo câțiva oameni-cheie și nu cercuri largi de prietenii superificiale

• Sunt preocupați de binele ommenirii

• Au “experiențe de vârf”

 

   Calea spre autoactualizare

 

  Să devii autoactualizat ar trebui să fie simplu- la urma urmelor, nu trebuie decât să fii tu însuți. Totuși mulți dintre noi găsesc că e foarte dificil. Suntem preocupați de ce ar putea gândi ceilalți, să ne integrăm, să ne potrivim așteptărilor celorlalți.

  Dacă o persoană nu este motivată să se autoactualizeze, se poate presupune că ori are alte nevoi pe care nu și le-a satisfăcut, ori altceva îi lipsește.

Asa ca daca v-am starnit interesul, reflectati aspra informatiilor primite si intrebati-va daca ar fi cazul sa chimbati ceva?

 
Programare