MIT: Dieta alcalină previne și vindecă bolile

©

Autor:

MIT: Dieta alcalină previne și vindecă bolile

FALS


Dieta alcalină este o formă de terapie alternativă care propune adoptarea unui regim alimentar bazat pe produse care să aducă și să mențină pH-ul organismului la un nivel de alcalinitate optim pentru starea de sănătate. Principiul de bază al dietei este că alimentele lasă în organism reziduuri care pot fi de două tipuri: acide sau alcaline. Important ar fi, conform acestei diete, să consumăm preponderent alimente alcaline, pentru că acestea ne-ar proteja împotriva bolilor, favorizate de un mediu acid.


Dieta alcalină se bucură de o popularitate ridicată printre adepții remediilor naturale, fiind folosită chiar în tratamentul unor afecțiuni grave precum cancerul. Eficiența acesteia nu a fost însă demonstrată, iar principiile pe care se bazează nu au sens din punct de vedere biologic și fiziologic.


Iată câteva argumente în acest sens:

  • celulele din organismul nostru nu ar putea trăi într-un mediu preponderent alcalin, așa cum propune această dietă
  • deși în cercetările de laborator (in vitro) s-a observat că celulele canceroase se dezvoltă mai mult într-o soluție acidă, nu există nicio garanție că la fel s-ar întâmpla și in vivo
  • modificarea pH-ului sângelui nu se poate realiza în urma regimului alimentar; toate alimentele (acide sau alcaline) ajung în stomac (unde aciditatea este foarte ridicată) și sunt digerate; faptul că sunt alcaline nu afectează nici pH-ul stomacului, nici al sângelui și nici al celulelor
  • urina își schimbă într-adevăr pH-ul în funcție de ceea ce mâncăm, însă nu este o măsură relevantă pentru pH-ul organismului (aceeasta este și baza greșită pe care a fost fondată teoria regimului alcalin)
  • menținerea echilibrului acidității din corp este un mecanism natural complex, în care sunt implicați rinichii și plămânii; chiar și o mică modificare a acestui echilibru poate avea efecte negative asupra stării de sănătate; dacă am putea într-adevăr să modificăm acest echilibru prin ceea ce mâncăm, ne-am face singuri rău.

 

Deși niciun studiu nu a demonstrat până acum eficiența terapeutică a dietei alcaline, unele persoane susțin că s-au simțit mai bine după ce au adoptat-o. O posibilă explicație, pe lângă efectul placebo, este că printre alimentele alcaline se numără fructele și legumele proaspete, care rareori ne pot face rău. În schimb excluderea din alimentație a unor produse benefice din cauză că sunt „acide” sau mai grav, folosirea dietei ca metodă de tratament poate duce la efecte negative asupra sănătății.


Data actualizare: 04-04-2019 | creare: 10-10-2014 | Vizite: 6019
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta alcalină
  •