Dieta alcalină

©

Autor:

Dieta alcalină

Pentru o bună funcționare a organismului este nevoie de un pH controlat la un nivel de 7,4. Drept comparație, în ultimii 100 ani în urma industrializării excesive, pH-ul oceanelor a scăzut de la 8,2 la 8,1 din cauza creșterii emisiilor de dioxid de carbon.

Această scădere ușorară are un impact negativ asupra vieții din ocean și poate conduce la distrugerea coralilor de recif. Chiar și pH-ul pământului în care se cresc plantele poate avea un impact asupra conținutului de minerale din mâncarea pe care o folosim. Nivelul pH-ului ideal din sol trebuie să fie între 6 și 7. Solurile acide cu un pH sub 6 pot avea niveluri mai mici de calciu și magneziu, iar cele cu pH peste 7 pot avea lipsă de fier, mangan, cupru și zinc.

În ceea ce privește dieta omului, în urma modificărilor din ultimii ani, a scăzut nivelul de potasiu comparativ cu cel de sodiu și creșterea clorului față de bicarbonat în dietă. Rezultatele unei diete care poate induce acidoză metabilă este nepotrivită cerințelor nutriționale. Odată cu înaintarea în vârstă se pierde din capacitatea de reglare a rinichiului în ceea ce privește pierderea graduală a funcției de reglare acido-bazică. Drept consecință, se obține o acidoză metabolică indusă de dietă.

O dietă bazată pe un aport crescut de proteine și scăzut de carbohidrați cu creșterea acidității vor modifica proprietățile biochimice ale sângelui, pH-ul și analiza urinei, scăderea magneziului din urină, a citratului și a pH-ului, iar calciul, acidul uric și fosfatul mai mari. Aceste modificări cresc riscul de a dezvolta litiază renală.

Vârstnicii pierd din masa musculară fapt ce predispune la căderi și fracturi. Scăderea aportului de acid și o dietă bogată în potasiu prin legume și fructe va duce la o conservare a masei musculare la vârstnici.

Insuficiența renală cronică care apare în acidoza metabolică cronică va accelera pierderea masei musculare.

Avantajele dietei alcaline:

  • Creșterea nivelului hormonului de creștere la copiii cu acidoză metabolică severă
  • Reducerea durerii cronice de spate joasă
  • Unele chimioterapice au un răspuns mai bun într-un mediu alcalin (Epirubicin, Adriamicin), iar altele au o toxicitate mai mare în mediu acid (Cisplatin, Mitomicin C, Tiotepa). Moartea celulară se corelează cu acidoza și moartea intracelulară. Nu există însă dovezi științifice pentru prevenirea cancerului printr-o dietă alcalină
  • Creșterea nivelului de magneziu intracelular
  • Creșterea raportului potasiu/sodiu în favoarea potasiului cu beneficii asupra sănătății osului (1)
  • Prevenția și tratarea cancerelor din sfera tractului urinar, modificînd pH-ul urinei


Mituri:

  • Celulele tumorale se dezvoltă într-un mediu acid, conform unor studii. Deși se susține că o dietă alcalină ar modifica acest mediu acid propice dezvoltării tumorilor, studiile au arătat că o alimentație alcalină va modifica doar pH-ul urinei nu și pe cel sanguin
  • Nu există studii științifice care să dovedească legătura dintre dieta alcalină (sau acidă) sau a apei alcaline în etiologia cancerului (2)


Dezavantaje:

  • Tulburări gastro-intestinale prin scăderea acidității stomacului
  • Iritații cutanate
  • Alcaloză metabolică: grețuri, vărsături, tremor, spasme musculare, confuzie. Această condiție patologică poate cauza și hipocalcemie care poate afecta sănătatea oaselor, dar nu întâlnită atât de frecvent
  • Sursa apei alcaline este importantă, iar consumul unei ape produsă prin electroliză nu este recomandat datorită lipsei de minerale datorită distilării, osmozei inverse și a altor procedee în care nu se adaugă minerale (3)


Concluzii:

Dieta alcalină poate avea beneficii, dar în situații clinice delicate precum cancerul nu a fost dovedită științific efectul acesteia asupra corpului și asupra tratementelor oncologice. Se recomandă utilizarea din surse naturale, sigure, pentru a evita apariția unor efecte nedorite care pot agrava starea de sănătate a bolnavului.


Data actualizare: 21-11-2018 | creare: 21-11-2018 | Vizite: 1651
Bibliografie
1. Gerry K. Schwalfenberg. The Alkaline Diet: Is There Evidence That an Alkaline pH Diet Benefits Health? J Environ Public Health. 2012; 2012: 727630.
2. Fenton TR, Huang T Systematic review of the association between dietary acid load, alkaline water and cancer BMJ Open 2016;6:e010438
3. Natalie Butler. Alkaline Water: Benefits and Risks. Web link: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/alkaline-water-benefits-risks
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Dieta alcalină previne și vindecă bolile
  •