Mituri despre menopauză

©

Autor:

Mituri despre menopauză

Încetarea menstruației, pentru o perioadă de douăsprezece luni consecutive, ca urmare a scăderii producției de hormoni sexuali feminini, este o consecință ireversibilă a îmbătrânirii și poartă denumirea de menopauză. Deși există multiple studii cu privire la modificările nivelurilor hormonale, în continuare menopauza generează numeroase controverse. Înțelegerea eronată a menopauzei și informarea deficitară a publicului larg a dus la apariția unei serii de mituri despre menopauză. (1)

Menopauza este un eveniment biologic natural și apare în viața fiecărei femei odată cu îmbătrânirea sau ca urmare a unei intervenții chirurgicale de îndepărtare a ovarelor. Alți factori, precum expunerea la radiații sau chimioterapie, fumatul, cât și istoricul familiar, pot influența viața reproductivă a unei femei, deoarece predispun la instalarea tardivă a menopauzei. Deși nu reprezintă o condiție medicală, menopauza este însoțită de o serie de simptome care pot necesita tratament. (1)

Mit: Femeile aflate la menopauză nu necesită asistență medicală


Unul dintre principalele mituri despre menopauză, conform căruia femeile aflate la menopauză nu necesită asistență medicală, este generat întocmai de tendința firească de a considera menopauza o condiție normală. Deși în majoritatea cazurilor intrarea la menopauză este o etapă naturală și firească a îmbătrânirii, iar simptomele sunt ușor de controlat, există excepții și situații în care menopauza apare forțat sau prematur, tratamentul devenind esențial pentru ameliorarea simptomelor asociate. (2)

Anumite condiții determinate de menopauză, precum anxietatea, depresia, hipertensiunea arterială sau durerea cronică, pot necesita tratament. Terapia de substituție hormonală este utilizată pentru ameliorarea bufeurilor și a transpirațiilor nocturne, simptome principale ale menopauzei, în timp ce medicamentele antidepresive sunt folosite pentru tratarea tulburărilor de sănătate mintală. (2) (3)

Mit: Viața sexuală a unei femei intrate la menopauză s-a încheiat


Un alt mit destul de comun spune că odată cu intrarea la menopauză viața sexuală a femei s-a încheiat. Deși menopauza cauzează uscăciune vaginală, o cauză a durerilor din timpul actului sexual, ce predispun la scăderea libidoului sexual, viața sexuală post-menopauză poate continua fără probleme. De cele mai multe ori, lubrifiantul este suficient pentru a putea avea o viață sexuală normală în continuare. În anumite situații, poate fi necesară terapia cu estrogen vaginal cu doze reduse sau terapia hormonală orală. (4)

Mit: Menstrele în timpul menopauzei sunt normale


Mitul conform căruia sângerarea în timpul menopauzei este normală este vădit fals, deoarece menopauza reprezintă întocmai încetarea definitivă a menstruației, ca urmare a încetării funcției ovariene. În cazul în care există menstre, indiferent de cât de neregulate sunt acestea, se poate vorbi exclusiv de perimenopauză, faza ce precede menopauza. De regulă, perimenopauza apare la vârsta de 40 de ani și poate dura între doi și opt ani. În perioada perimenopauzei, o femeie poate experimenta simptomele menopauzei, însă fără ca menstruația să fie complet stopată. (1) (4)

Mit: Terapia hormonală este întotdeauna periculoasă


Terapia de substituție hormonală folosită pentru a reduce simptomele menopauzei este, de asemenea, un subiect comun pentru lansarea unor mituri. Există două mituri cu referire la terapia hormonală, care spun fie că terapia în sine este periculoasă pentru femeie, fie că terapia este cel mai bun mod de a reduce simptomele. Niciuna dintre cele două afirmații nu este complet adevărată. Studiile au demonstrat că riscurile asociate administrării medicamentelor folosite pentru substituția hormonală pot fi mai mari decât beneficiile oferite, însă doar în cazuri rare. (4)

Terapia de substituție hormonală este contraindicată în cazul în care simptomele menopauzei nu interferează cu calitatea vieții. De asemenea, terapia hormonală nu este recomandată femeilor care au suferit sau suferă de cancer, sângerări uterine inexplicabile, cheaguri de sânge, afecțiuni hepatice sau cardiovasculare. În restul cazurilor, terapia hormonală nu este periculoasă pentru organism. (4)

Mit: Terapia hormonală este singura opțiune de tratament


Cercetările arată că simptomele ușoare asociate menopauzei pot fi controlate prin modificarea stilului de viață, terapia hormonală nefiind întotdeauna unica opțiune de ameliorare a simptomatologiei menopauzei. Un studiu publicat în 2019 în Climacteric: Journal of the International Menopause Society, a arătat că meditația poate ajuta la ameliorarea simptomelor de sănătate mintală asociate menopauzei. Acupunctura, yoga și medicamentele pe bază de plante, sunt, de asemenea, alternative sănătoase cu efecte validate de studii în ameliorarea simptomelor ușoare ale menopauzei. (4) (5)

Mit: În lipsa menstruației, contracepția nu mai este necesară


Apariția unei eventuale sarcini în perioada menopauzei este imposibilă, însă mitul conform căruia contracepția în timpul actului sexual nu mai este necesară, odată ce menstruția s-a oprit, este unul fals. În mod eronat, femeile ajung să creadă că, în absența pentru o perioadă de câteva luni a menstruației, nu există niciun risc de a mai rămâne însărcinate. În realitate, se recomandă ca femeile să utilizeze metode contraceptive pentru minimum un an de la dispariția menstruației. Actul sexual protejat nu doar că face improbabilă apariția unei sarcini, dar oferă protecție împotriva unor boli transmisibile sexual. (2)

 

Mit: Menopauza determină apariția unor simptome neplăcute la toate femeile

 

De cele mai multe ori, odată cu intrarea la menopauză, o femeie se confruntă cu o serie de simptome neplăcute, precum bufeuri, schimbări de dispoziție sau transpirații nocturne. Cu toate acestea, intensitatea simptomelor este variabilă, în unele cazuri acestea fiind aproape insesizabile. Menopauza afectează femeile în moduri diferite, iar simptomele neplăcute pot chiar să lipsească, în unele cazuri singurul semn de menopauză fiind lipsa menstruației. (6)


Data actualizare: 03-11-2020 | creare: 03-11-2020 | Vizite: 2388
Bibliografie
(1) Everything You Need to Know About Menopause, link: https://www.prevention.com/health/health-conditions/a29426538/what-is-menopause
(2) Myths and facts about menopause, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/myths-and-facts-menopause
(3) Everything You Should Know About Menopause, link: https://www.healthline.com/health/menopause
(4) Don't Believe Everything You Hear About Menopause, link: https://www.healthcentral.com/slideshow/menopause-myths
(5) Mindfulness may ease menopausal symptoms, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/01/190117090449.htm
(6) Mituri pe care la auzim despre menopauza, link: https://www.testmenopauza.ro/mituri-pe-care-la-auzim-despre-menopauza
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Menopauza si tulburarile psihice
  • Ce este premenopauza - perimenopauza?
  • Sexul la vârsta menopauzei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum