Modele de predicție ale neuropatiei periferice induse de tratamentul cancerului mamar

©

Autor:

Modele de predicție ale neuropatiei periferice induse de tratamentul cancerului mamar
Un studiu recent de la Universitatea Linköping a dezvoltat un instrument de predicție care evaluează riscul de efecte secundare neurologice la femeile tratate cu taxani pentru cancerul de sân. Taxanii, un tip de medicamente citostatice, sunt eficienți în prevenirea recurenței cancerului de sân, dar pot cauza daune nervoase persistente, cunoscute sub denumirea de neuropatie periferică. Aceste efecte secundare includ crampe la picioare, amorțeală, furnicături și dificultăți de mișcare, reducând semnificativ calitatea vieții pacientelor.
Studiul a implicat secvențierea genelor a 337 de paciente care au fost tratate cu docetaxel sau paclitaxel, cele mai comune tipuri de taxani, și evaluarea severității neuropatiei periferice pe care acestea o experimentau la 2-6 ani după tratament. Folosind învățarea automată, cercetătorii au dezvoltat modele care leagă caracteristicile genetice de diferite efecte secundare ale tratamentului cu taxani, permițând astfel predicția riscului de daune nervoase persistente.

Modelele create au fost capabile să clasifice pacientele în două grupuri: unul cu un risc înalt de efecte secundare persistente și unul cu o frecvență a neuropatiei periferice similară cu populația generală. Aceste modele au fost validate folosind o treime din date, și s-a demonstrat că funcționează foarte bine, ceea ce reprezintă un pas important în validarea lor pentru utilizare clinică.

Această cercetare este semnificativă deoarece oferă o metodă de a individualiza tratamentul pentru pacientele cu cancer de sân, concentrându-se nu doar pe beneficiile tratamentului, dar și pe riscurile specifice fiecărei paciente. Deși modelul de predicție promite a fi o unealtă valoroasă în practica medicală, este necesară cercetare suplimentară pentru a determina eficacitatea acestuia în alte grupuri populaționale în afara celei suedeze.

Într-un context în care tratamentul cancerului de sân a devenit extrem de eficient, este crucial să se acorde o atenție sporită riscului de complicații și efecte secundare care afectează pacientele mult timp după finalizarea tratamentului. Studiul a identificat, de asemenea, anumite simptome care sunt biologic complexe și dificil de modelat, cum ar fi dificultatea de a deschide conserve, ceea ce subliniază complexitatea abordării neuropatiei periferice.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 11-07-2024 | creare: 11-07-2024 | Vizite: 132
Bibliografie
Nerve damage from breast cancer treatment can be predicted, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/07/240709121730.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum