Monitorizarea tensiunii arteriale ar putea deveni la fel de facilă precum realizarea unei videoclip

©

Autor:

Monitorizarea tensiunii arteriale ar putea deveni la fel de facilă precum realizarea unei videoclip
Potrivit unui nou studiu din revista americană Circulation: Cardiovascular Imaging, monitorizarea tensiunii arteriale (TA) ar putea deveni la fel de ușoară că efectuarea unui videoclip prin intermediul unei tehnologii smartphone care înregistrează fața unei persoane pentru a determina valoarea TA.
Tehnologia imagistică optică transdermică măsoară TA prin detectarea modificărilor fluxului sangvin într-un videoclip care înregistrează fața persoanei studiate. Lumina ambientală pătrunde în stratul extern al pielii, permițând senzorilor din smartphone să vizualizeze fluxul sangvin.

Hipertensiunea arterială (HTA) este un factor important de risc pentru boala cardiovasculară, reprezentând principala cauză de mortalitate și dizabilitate iar pentru prevenția apariției acesteia, este esențială monitorizarea regulată a tensiunii arteriale.

Studiul a inclus 1.328 participanți de origine canadiană și chineză, cărora li s-a măsurat fluxul sangvin prin înregistrarea unui videoclip al feței de 2 minute cu ajutorul unui Iphone echipat cu tehnologie imagistică optică transdermică. S-a realizat o comparație între măsurătorile realizate de smartphone (tensiune arterială sistolică, diastolică, presiunea pulsului) și valorile TA înregistrate continuu de un tensiometru obișnuit. Toți participanții la studiu aveau tensiune arterială normală.

Rezultatele arată că în medie, tehnologia imagistică optică transdermică prezice tensiunea arterială sistolică cu o acuratețe de 95% și tensiunea arterială diastolică și presiunea pulsului cu o acuratețe de 96%.

Înregistrările video au fost efectuate într-un mediu controlat, cu lumina constantă, astfel încât este neclar dacă tehnologia poate determina valorile TA în medii necontrolate, inclusiv în casele bolnavilor. Mai mult, deși în grupul studiat au existat o varietate de nuanțe ale pielii, nu au fost incluși participanți cu ten foarte închis sau foarte deschis la culoare. În prezent, cercetătorii lucrează pentru a reduce timpul de înregistrare de la 2 minute la 30 de secunde.

Dacă studiile viitoare confirmă rezultatele prezentei cercetări, arătând că metoda poate măsura TA crescute sau scăzute, atunci pacienții vor putea beneficia de o metodă non-invazivă, contactless, de evaluare a TA. Rezultatele actuale arată că înregistrarea video facială poate oferi informații despre tensiunea arterială sistolică.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 18-10-2019 | creare: 18-10-2019 | Vizite: 663
Bibliografie
Blood pressure monitoring may one day be easy as taking a video selfie, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190806083416.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Topul greșelilor unui hipertensiv
  • Cercetătorii lucrează la dezvoltarea unui dispozitiv portabil de monitorizare a tensiunii arteriale
  • Măsurarea tensiunii arteriale - tehnica corectă și erori de evitat
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum