Muzica ar putea reduce anxietatea și durerea după o intervenție chirurgicală

©

Autor:

Muzica ar putea reduce anxietatea și durerea după o intervenție chirurgicală
Un nou studiu publicat în Lancet sugerează că pacienții care ascultă muzică înainte, în timpul sau după o intervenție chirurgicală, prezintă un nivel mai scăzut de anxietate și durere, comparativ cu cei care nu ascultă muzică.

Studii anterioare au ajuns la concluzia că muzica are efecte benefice și în cazul chirurgilor.

Condus de Catharine Meads de la Universitatea Brunel din Anglia, studiul de față a arătat că muzica facilitează o experiență mai plăcută pacienților pe durata internării. Deși cercetările din trecut au sugerat că muzica ajută la eliberarea durerii și a gradului de anxietate în timpul recuperării postoperatorii, studiul recent nu încurajează această terapie cu muzică în cazul oricărei intervenții chirurgicale, întrucât nu există același nivel de eficiență și succes. El s-a orientat doar asupra anumitor specialități chirurgicale.

Doctorul Meads și colegii săi au analizat 72 de studii randomizate controlate în care au fost implicați aproximativ 7000 de pacienți operați, în dorința de a observa cum a schimbat muzica calitatea recuperării postoperatorii. Probele s-au bazat pe modul în care muzica a influențat gradul de durere și anxietate postoperatorie, nevoia pacienților de medicamente analgezice și durata internării.

În comparație cu cei care nu au ascultat muzică, pacienții care au făcut acest lucru au experimentat un nivel mai scăzut de durere și anxietate postoperator și de asemenea au solicitat mai puține medicamente analgezice.
În ceea ce privește durata internării, muzica nu a produs nicio schimbare semnificativă.

Rezultatele au fost pozitive indiferent de momentul în care pacienții au ascultat muzică, înainte, în timpul sau după intervenția chirurgicală. Totuși, răspunsul s-a dovedit a fi mai important în cazul celor care au ascultat muzică preoperator.

Rezultatele au fost surprinzătoare la pacienții sub anestezie generală cărora li s-a pus muzică în timpul operației. Aceștia au raportat un nivel mai scăzut de durere postoperator, deși efectele au fost mai puternice în cazul pacienților care au rămas conștienți pe parcursul intervenției chirurgicale.

Cercetătorii au descoperit că efectele muzicii asupra pacienților ar putea fi și mai mari dacă aceștia ar putea selecta muzica pe care să o asculte, datorită sentimentului de familiaritate.

Doctorul Meads afirmă că muzica are efecte comparabile cu cele ale unui medicament, fiind o metodă neinvazivă și ieftină de terapie în cazul pacienților operați. Totuși, muzica nu ar trebui să perturbe comunicarea în cadrul echipei medicale. În acest sens, a fost realizat și un studiu, publicat în Journal of Advanced Nursing, care a arătat că în sălile de operație în care a fost pusă muzică, zgomotul îi determina pe doctori să solicite și de 5 ori un anumit instrument medical. Acest lucru mărește durata intervenției chirurgicale și creează tensiuni în blocul operator.

În continuare, echipa de cercetători plănuiește să investigheze avantajele și dezavantajele introducerii muzicii în blocul operator în cadrul operațiilor de cezariană.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 27-06-2019 | creare: 29-08-2015 | Vizite: 1484
Bibliografie
Music may reduce pain, anxiety after surgery, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/298069.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!