Relația dintre dietă, sănătate fizică și depresie

Autorii explică faptul că depresia poate fi gestionată medicamentos, prin administrarea de antidepresive, însă această atitudine nu este sugerată la persoanele care suferă de forme ușoare ale acesteia. Astfel, ghidurile recomandă o serie de metode prin care simptomele asociate depresiei pot fi atenuate, precum terapia cognitiv-comportamentală și psihoterapie interpersonală, dar și practicarea unui stil de viață sănătos, mai exact dobândirea unor obiceiuri alimentare sănătoase și efectuarea de exerciții fizice.
Aceștia menționează, totodată, că aceste recomandări nu vizează în mod exclusiv simptomatologia depresiei, întrucât pot preveni și alte afecțiuni printre care se numără obezitatea și diabetul. În plus, aceștia au descoperit și o legătură directă între dietă și sănătatea psihică, deoarece inflamația și disbioza întâlnite la nivel intestinal influențează neurodezvoltarea și procesele de inflamație cerebrală, generând astfel un caracter bidirecțional al conexiunii dintre organe.
Eșantionul de studiu a fost compus din 16.752 de participanți, ce au completat chestionare de sănătate mintală și sondaje referitoare la dietă între anii 2011 și 2018. În urma centralizării și analizării datelor, specialiștii au descoperit că un risc mai mic de dezvoltare a depresiei a fost asociat persoanelor care prezentau obiceiuri alimentare sănătoase, incluzând un aport de fibre alimentare și alimente fermentate crescut. De asemenea, în cadrul lucrării a fost evidențiată și importanțe efectuării de exerciții fizice în mod regulat asupra sănătății mintale, deoarece persoanele care au înregistrat un indice de masă corporală (IMC) crescut au prezentat mai des simptome ale depresiei.
De menționat, totodată, este și faptul că descoperirile din cadrul studiului au fost în concordanță cu rezultatele studiilor anterioare, în urma cărora s-a evidențiat faptul că aportul de fibre alimentare și exercițiile fizice ameliorează simptomele depresiei. Autorii concluzionează evidențiind limitările studiului curent, printre care se numără și utilizarea unor variabile de tip binar în ceea ce privește consumul de probiotice naturale, întrucât nu există un consens cu privire la aportul zilnic recomandat.
sursa: News Medical
foto: SB Arts Media/Shutterstock
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum