Mamele care alăptează au un risc mai mic de boli mintale

©

Autor:

Mamele care alăptează au un risc mai mic de boli mintale
Un studiu publicat recent de cercetătorii de la Universitatea din Massachusetts a concluzionat că există o legătură între alăptare și sănătatea mintală. Pe de altă parte, dificultățile în alăptare pot afecta negativ sănătatea mintală a mamelor. Dificultățile apar mai ales dacă există o neconcordanță între așteptările pe care le au de la alăptare și realitatea. (1)
Cel mai adesea mamele își doresc să alăpteze dar nu pot face acest lucru din cauza lipsei de lapte, a durerii resimțite la alăptare sau din motive financiare, pentru a putea întreține copilul. Pentru mame incapacitatea de alăptare poate indice emoții precum vina sau stresul care le afectează sănătatea mintală. (2)

Pentru acest studiu oamenii de știință au analizat peste 1.000 de cercetări legate de alăptare. Dintre acestea au studiat 55 studii din 25 de țări cu un număr de participanți cuprinși între 29 și 180.000.

Din totalul studiilor 36 documente științifice au descoperit o asociere între sănătatea mintală și alăptare. Se pare că 29 de studii au descoperit că alăptatul oferă o protecție în fața simptomelor asociate bolilor mintale, șase studii au descoperit rezultate neconcludente iar unul a concluzionat o legătură directă între alăptat și problemele mintale.

Din totalul studiilor, peste 180.000 de voluntari nu s-au confruntat cu depresie postpartum dacă au alăptat. De asemenea, există un risc mai mic de anxietate în cazul mamelor care alăptează.

Pe de altă parte, studiul a descoperit că mamele care nu alăptează au un risc mai mare de spitalizare pe fond de boală bipolară și schizofrenie la maximum un an de la naștere. Un singur studiu a descoperit că alăptatul este asociat unui risc mai mic de sindrom post-traumatic.

Foarte interesant este că mamele care se tem că nu vor produce lapte pentru copil au un risc mai mare de depresie.

sursa: News Medical

Data actualizare: 13-05-2022 | creare: 13-05-2022 | Vizite: 198
Bibliografie
1. Breastfeeding associated with improved maternal mental health outcomes, link: https://www.news-medical.net/news/20220510/Breastfeeding-associated-with-improved-maternal-mental-health-outcomes.aspx
2/. The Effects of Breastfeeding on Maternal Mental Health: A Systematic Review, link: https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/jwh.2021.0504
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Perioada de alăptare la sân influențează IQ-ul viitorului adult
  • Alimentația la sân a fost asociată cu reducerea mortalității infantile
  • Sistemul imun al sugarilor „copie” celulele imune ale mamei, provenite din laptele matern
  •