Muzica veselă te poate face mai creativ

©

Autor:

Muzica veselă te poate face mai creativ
Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Radboud (Olanda) și Universitatea Tehnologică Sydney (Australia), dacă asculți muzică veselă este mult mai probabil să găsești mai multe soluții inovatoare decât dacă ai lucra în liniște.

Creativitatea este extrem de importantă în contextul în care trebuie să găsim soluții noi, originale la o divesitate de probleme, iar creativitatea și ce anume o stimulează a fost și continuă să fie un subiect de interes pentru cercetători.

Autorii acestui studiu au încercat să vadă ce efecte poate avea muzica asupra gândirii creative. Cei 155 de participanți au fost împărțiți în mai multe grupuri, fiecare grup ascultând un anumit tip de muzică din următoarele patru: veselă, tristă, anxiogenă sau în funcție de starea lor de spirit (pozitivă sau negativă) și de nivelul de stimulare (ridicat sau scăzut). Al cincilea grup (de control) nu a ascultat muzică. În timp ce participanții ascultau muzică, au fost solicitați să realizeze diferite sarcini cognitive care le testau gândirea creativă convergentă și divergentă.

S-a observat că cei care au avut ideile cele mai originale și utile aveau scorurile cele mai mari la gândirea divergentă, în timp ce persoanele care au găsit o singură soluție bună la o sarcină aveau rezultatele mari la gândirea convergentă.

Un alt rezultat important a fost că ascultarea muzicii vesele, comparativ cu situația de a nu asculta niciun tip de muzică, ar susține gândirea divergentă, respectiv flexibilitatea în gândire.

Studiul sugerează importanța muzicii pentru gândirea creativă, aceasta reprezentând un mijloc necostisitor și eficace în susținerea creativității. Cercetări viitoare, consideră autorii, ar putea investiga mai aprofundat modul în care anumite sunete ambientale influențează creativitatea în cazul unor populații mai mari, din diverse culturi, de vârste variabile și cu experiență muzicală diferită.

Studiul a fost publicat în jurnalul PLOS ONE.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 08-11-2019 | creare: 07-09-2017 | Vizite: 1044
Bibliografie
Listening to happy music may enhance divergent creativity, link: https://medicalxpress.com/news/2017-09-happy-music-divergent-creativity.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce spune neuroștiința despre umor?
  • Structurarea informațiilor dăunează creativității
  • Copiii sunt mai inovatori decât am crede
  •