Structurarea informațiilor dăunează creativității

©

Autor:

Structurarea informațiilor dăunează creativității
Deși structurarea informațiilor ne ajută să ne organizăm mai bine și să înțelegem mai ușor lumea din jur, partea negativă este că aceasta scade nivelul de creativitate. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Școala de Management Rotman de la Universitatea din Toronto.

Cercetătorii au realizat 3 experimente: în primele două, participanții lucrau cu substantive comune (organizate sau nu în categorii), în care sarcina era să realizeze cât mai multe propoziții prin combinarea acestora. În al treilea experiment, participanții primeau cuburi LEGO (organizate pe forme și culori sau fără nicio organizare) și scopul era să creeze cu ele un extraterestru.

În toate cele trei experimente s-a observat că participanții care realizau sarcinile propuse folosind categorii de informații/obiecte, aveau nivelul creativității și al gândirii flexibile mult mai scăzut decât al celor la care informațiile/obiectele avute la dispoziție nu erau ordonate după niciun criteriu. Pe de altă parte, cei din grupurile cu informații structurate au petrecut mai puțin timp cu activitățile respective, ceea ce sugerează o perseverență redusă (perseverența fiind un factor important pentru creativitate).

Autorii consideră că aceste concluzii sunt importante mai ales pentru echipele multidisciplinare, unde nivelul de inovație diferă de la un membru la altul, o posibilă explicație putând fi tendința lor de a continua să structureze informațiile, în funcție de gradul de disciplină cu care sunt obișnuiți, aria de expertiză etc. Recomandarea autorilor este să fie notate toate ideile care apar și abia apoi să se identifice anumite legături între ele.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 23-03-2017 | creare: 23-03-2017 | Vizite: 772
Bibliografie
Too much structured knowledge hurts creativity, shows study, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/03/170322152736.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce spune neuroștiința despre umor?
  • Copiii sunt mai inovatori decât am crede
  • Muzica veselă te poate face mai creativ
  •