ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Medicină alternativă și naturistă Medicină alternativă și naturistă Bucuresti

NE JUCAM SI RECUPERAM

Autor: kinetoterapeut Poenaru Oana

Tulburările de spectru autist se manifesta in aria socială, comunicare, comportament, devenind evidente după vârsta de 12 luni a copilului; se remarca lipsa contactului vizual si a limbajului, precum si evoluție anormala a dezvoltării motorii sau abilitați motorii reduse.

   Acest lucru rezulta din comportamentul explorativ redus si afectarea sistemului neuromotor. Principalii itemi de interes sunt schemele de mișcare anormale si diminuarea echilibrului sau coordonării .

   Semnalul de alarma ar trebui sa apara, in familie, cand se observa diferente evidente intre dezvoltarea celui mic fata de ceilalti copii de varsta lui: comportament, dificultate in a efectua activitati precum mers, sarituri, alergare.

Orice parinte cauta solutii pentru a-si vedea copilul facand cele mai naturale miscari. Aici intervine kinetoterapeutul, persoana care interactioneaza prin jocuri atractive, introducandu-l intr-o lume a distractiei, cu rezultate pentru viata de zi cu zi.

   Fie ca ne jucam cu mingea sau alergam pe un curcubeu de culori, castigam increderea micutului in scopul recuperarii. Ne confruntam cu diagnosticuri diferite: autism, sindrom Down, picior equin, scolioza, obezitate; insa intram intr-o lume magica in care dansam, ne jucam, facem intreceri si timpul de lucru se transforma in zambete si recompense.

  Suntem o echipa si obiectivele noastre sunt atinse: tonifiere, rezistenta la efort, cresterea echilibrului si a coordonarii; iar in final imbunatatirea tonusului general si recuperarea achizitiilor principale: mers, sarituri, prehensiune.

  In acest mod decurge o sedinta de kinetoterapie, avand ca scop recuperarea si indrumarea activitatilor in viata cotidiana, precum si integrarea in societate cu abilitati cat mai bune, astfel incat sa minimalizam posibilele diferente in dezvoltarea copilului.

  Se recomanda începerea cât mai devreme a programului kinetic, program numit ” intervenție timpurie” . Astfel șansele ca acești copii sa obțină in viitor un grad cât mai mare de independența, cresc. Părinții sunt învățați si sfătuiți sa lucreze si ei cu proprii micuți, ei devenind co-terapeuți si creând in acest mod o legătura  afectiva mai puternica.

  Terapia prin joaca are mare succes in rândul copiilor cu tulburare de spectru autist si boli asociate, ei putând fi introdusi in grupe de copii cu același tip de afecțiune, dar si fără dizabilități.

  Importantă este constientizarea ca dificultățile si întârzierile in dezvoltarea motrică a copiilor cu tulburări de spectru autist pot fi corectate cu ajutorul kinetoterapiei!

 
Programare