ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Psihiatrie pediatrică Psihiatrie pediatrică Bucuresti

Psihiatrie pediatrică în Bucuresti

Autismul este o boala complexa manifestata prin oprirea dezvoltarii psihice a copilului inainte de varsta de 3 ani si caracterizata prin:
- inabilitatea de a initia si dezvolta relatii sociale, de a exprima interes si emotii;
- incapacitatea de a folosi adecvat limbajul si comunicarea (atat verbala cat si non- verbala);
- prezenta unor comportamente stereotipe, repetitive.
Tratamentul si terapia pot incepe de la orice varsta, dar orice intarziere poate duce la o perioada mai lunga a interventiei cu progrese mai lente. Sansele de succes sunt mai mari pentru cei care urmeaza un program educational structurat si intens, inainte de varsta de 2 – 3 ani.
Familia copilului autist
Copilul autist are doua perechi de parinti: una pana in momentul aflarii diagnosticului (familia obisnuita) si alta dupa aflarea diagnosticului. Dupa ce parintii primesc diagnosticul si afla ca autismul nu are tratament, intra intr-o stare de soc similara cu starea din tulburarea de stres posttraumatic (TSPT). Ca sa depaseasca aceasta stare, parintele are nevoie de un punct de sprijin solid. Il gaseste printr-o terapie cu un specialist sau se reechilibreaza si il gaseste in el insusi.
Copilul parintelui care apeleaza la terapie are progrese mici in recuperare deoarece parintele este inca in starea de TSPT, nu poate intelege nevoile copilului lui, oferind un feed-back incorect echipei terapeutice (ex: "Nu merge nici o terapie"). Parintele care se echilibreaza (singur sau in urma consilierii psihologice) ajunge sa inteleaga comportamentul si nevoile copilului. Devine cooperant cu echipa de lucru si observa o buna evolutie a problemelor. Pentru a trata copilul este obligatorie tratarea parintilor de TSPT.
Interventia precoce in autism
La ora actuala nu exista nicio terapie in autism care sa se adreseze direct copilului afectat. Toate terapiile se adreseaza parintilor/apartinatorilor, care aleg una sau mai multe abordari terapetice.
Parintele este "managerul de caz”, iar viitorul copilului se contureaza in functie de deciziile sale.
De aceea, interventia precoce in autism inseamna:
- ca parintele sa depaseasca conditia de TSPT;
- sa invete despre autism si despre cat mai multe optiuni disponbile;
- sa cunoasca beneficiile si limitele fiecarei optiuni in cazul copilului sau;
- sa-si stabileasca obiective concrete - ce anume vrea sa realizeze cu copilul lui - si mijloacele terapeutice prin care le va realiza.
Tratamentul autismului are doua mari componente: cea medicamentoasa, pentru tratarea simptomelor autismului si cea de invatare, pentru recuperarea deficitului de cunoastere observat in ariile: cognitiva, de autoservire, de motricitate, limbaj-comunicare, socializare, joc si afectivitate.



Listă servicii:


Medici / terapeuți:

 
Programare