Narghileaua. Efectele narghilelei asupra sănătății

©

Autor:

Narghileaua. Efectele narghilelei asupra sănătății

Narghileaua sau Shisha este un instrument de fumat de sorginte orientală, originar din Orientul Mijlociu, mai exact din zona Indiei și a Pakistanului. Tradiția narghilelei străbate peste o mie de ani. Narghileaua a pătruns și în Imperiul Otoman, unde s-a răspândit și a devenit un instrument des utilizat, mai ales în rândurile oamenilor înstăriți, intelectualilor. Tutunul folosit pentru narghilea reprezintă de fapt un amestec de tutun, miere și fructe uscate, care conferă o aromă deosebită. Narghileaua a devenit din ce în ce mai populară în Europa și SUA, în sfârșit, în întreaga lume, motiv pentru care, în acest articol, vom discuta despre efectele narghilelei asupra sănătății.

Se pare că, spre deosebire de țigară, narghileaua nu creează o dependență atât de puternică ori, cel puțin, acest aspect nu a fost suficient cercetat și documentat până în prezent. Dar este narghileaua inofensivă în raport cu sănătatea? Iată că răspunsul este nu. Argumentele sunt aduse de cercetătorii care au studiat compoziția amestecului inhalat din narghilea.

Narghileaua și cancerul

În primul rând, narghileaua conține elemente carcinogene (cum ar fi diversele componente genotoxice și clastogene de tip gudron și hidrocarburi aromatice policiclice), care, în timp, conduc la formarea de tumori și, din nefericire, la diverse tipuri de cancer, întocmai ca țigările. S-a observat o conexiune între fumatul narghilelei și anumite tipuri de cancer, dintre care, cele mai frecvente au fost cancerul de plămâni, cancerul de esofag, cancerul bucal, dar și cancerul de prostată, la bărbați. (1)

Narghileaua și sănătatea inimii

În al doilea rând, narghileaua poate avea efecte nocive și asupra inimii, dat fiind faptul că la fumătorii de narghilea s-a observat apariția unor afecțiuni cum ar fi tahicardia, vasoconstricția sau creșterea tensiunii arteriale. Și alte boli cardiovasculare au fost asociate fumatului de narghilea, printre care boala cardiacă ischemică, boala cerebrovasculară și boala coronariană. (1)

Narghileaua și sarcina

Nu în cele din urmă, fumatul de narghilea are efecte deosebit de grave și în ceea ce privește sarcina. S-au constatat cazuri de nașteri premature, disfuncții placentare, diferite malformații și complicații perinatale, incluzând un risc crescut de apariția unor boli genetice la copii. (1)

Efectele asupra sănătății ale utilizării shishei au reprezentat un subiect fervent de dezbateri în comunitatea științifică. Punctele de vedere variază, la fel cum compoziția tutunului pentru narghilea este variabilă. Un lucru este sigur – fumul care rezultă conține numeroase toxine care duc la apariția cancerului. Nivelul monoxidului de carbon și al carboxihemoglobinei a fost mai mare în rândul fumătorilor de narghilea decât la fumătorii obișnuiți. Analiza aerosolului principal din narghilea a demonstrat faptul că fumul conține cantități semnificative de nicotină, gudron și metale grele. S-a descoperit un nivel ridicat de arsenic, crom și plumb în fumul de la shisha. Aceste date ne arată că narghileaua este cel puțin la fel de nocivă ca țigările obișnuite. (2)

Riscul de infecție

Riscul de infecție crește considerabil atunci când mai multe persoane fumează din aceeași narghilea fără să schimbe capul furtunului (de obicei este din plastic, de unică folosință). Acest fapt prezintă riscuri seriose de transmitere și răspândire a unor boli precum tuberculoza și hepatita. Furtunul și apa din interiorul vasului pot deveni un loc propice dezvoltării bacteriilor, cum ar fi cele care cauzează tuberculoza.

Comparativ cu efectele fumatului obișnuit, fumatul shishei îl expune pe fumător mai tare. Având în vedere că un fumător obișnuit fumează o țigară într-un interval de 5-7 minute, inhalând fum cu un volum cuprins între 0,5 și 0,6 litri, un fumător de narghilea fumează timp de 20, până la 80 de minute și inhalează echivalentul a 0,15-1 litru la fiecare pufăit.

În concluzie, o seară cu prietenii în care narghileaua este nelipsită poate echivala cu cel puțin 100 de țigări fumate. (3) Așadar, a utiliza narghileaua drept alternativă nu este o opțiune mai sănătoasă comparativ cu a fuma țigări obișnuite, ambele obiceiuri sunt cel puțin la fel de nocive pentru sănătate și pot duce la dezvoltarea cancerului în organism.


Data actualizare: 08-08-2018 | creare: 08-08-2018 | Vizite: 12769
Bibliografie
1. Hookah, is it really harmless? : https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0954611114000560
2. Harmful effects of shisha: literature review : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003490/
3. Les effets pour la santé du tabac à narguilé ou chicha: https://www.danger-sante.org/effet-risque-tabac-chicha-narguile/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: