Nașterea naturală, după o naștere prin cezariană, asociată cu riscuri mai mari pentru o intervenție chirurgicală a prolapsului pelvin
Autor: Teodorescu Mihai

Operațiile de cezariană, recomandate atunci când nașterea naturală nu este posibilă sau când gravida solicită o astfel de metodă de naștere, au devenit tot mai frecvent efectuate la nivel global, în anumite state rata nașterilor prin cezariană ajungând să depășească 30% din totalitatea nașterilor. Ghidurile actuale recomandă instruirea viitoarelor mame cu privire la eventualele riscuri asociate cu nașteri ulterioare, după o cezariană, precum riscul mai mare de prolaps al organelor pelviene, prolaps rectal sau incontinență urinară.
Studiul actual, efectuat prin colaborarea cercetătorilor din Marea Britanie, și-a propus să determine dacă cezariana poate afecta nașterile viitoare efectuate pe cale naturală. În acest sens, cercetătorii au analizat peste 47.000 de nașteri înregistrate în Scoția, la femei care au născut cel puțin o dată prin cezariană între anii 1983 și 1996. Potrivit datelor, 1 din 3 femei care au născut o dată prin cezariană au optat pentru aceeași metodă și la următoarea sarcină, în timp ce 2 din 3 femei au planificat o naștere naturală.
După o perioadă de urmărire de 22 de ani, peste 1.150 de femei dintre cele incluse în studiu au suferit o intervenție chirurgicală la nivelul planșeului pelvin, pentru prolapsul organelor pelviene. Datele au indicat faptul că rata femeilor care au solicitat o astfel de intervenție chirurgicală a fost de două ori mai mare în rândul celor care au născut pe cale naturală, după ce anterior au avut o naștere prin cezariană. Riscul de intervenție chirurgicală pentru prolapsul organelor pelvine a fost de trei ori mai mare.
Aceleași date indică faptul că riscul a fost crescut doar în rândul celor care au născut pe cale naturală conform planificării, însă nu și la cele care, în timpul travaliului, din cauza imposibilității de a naște natural, au fost operate prin cezariană.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum