Dieta bogată în grăsimi în sarcină poate reduce flora intestinală benefică la bebeluș

©

Autor:

Dieta bogată în grăsimi în sarcină poate reduce flora intestinală benefică la bebeluș
Alimentația în sarcină influențează sănătatea și dezvoltarea bebelușului, în aces sens existând mai multe recomandări din partea medicilor pentru viitoarele mămici. Un nou studiu trage un semnal de alarmă adițional: femeile însărcinate care consumă multe alimente cu conținut ridicat de grăsimi ar putea produce alterarea florei bacteriene la nou-născuți, fapt ce poate afecta în mod negativ nutriția și dezvoltarea copilului.

Echipa de cercetători de la Baylor College of Medicine din Houston a descoperit că bebelușii ai căror mame au avut un aport crescut de grăsimi pe perioada sarcinii aveau mai puține bacterii Bacteroides în intestine decât bebelușii ai căror mame avuseseră o dietă mai redusă în grăsimi. S-a ajuns la această concluzie după ce s-au analizat probe de scaun de la 157 de nou-născuți prelevate la 24-48 de ore de la naștere. Pentru 75 dintre acești bebeluși s-a mai luat o probă de scaun la vârsta de 4-6 săptămâni.

Pentru a evalua dieta mamei s-a folosit un chestionar privind obiceiurile alimentare din ultima lună de sarcină, completat de mamă. Astfel, s-a estimat aportul caloric zilnic rezultat din surplusul de zahăr, grăsime și fibre.

Bacteriile din genul Bacteroides ajută la descompunerea și reținerea energiei din anumiți carbohidrați, iar un număr scăzut al acestor bacterii se traduce în imposibilitatea de folosire a carbohidraților. Acest lucru poate duce la un aport energetic scăzut și la o dezvoltare imunitară deficitară.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 14-02-2020 | creare: 12-08-2016 | Vizite: 1604
Bibliografie
High-fat diet in pregnancy reduces beneficial gut microbiota for offspring, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/312201.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Expunerea la bacterii bune în timpul sarcinii scade riscul tulburărilor de spectru autist
  • Complicațiile prenatale pot fi reduse printr-o dietă sănătoasă, indică un nou studiu
  • Dietele materne bogate în acizi grași Omega-3 pot proteja descendenții de cancerul de sân
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum