Nesiguranța provoacă mai mult stres decât certitudinea că ceva rău se va întâmpla

©

Autor:

Nesiguranța provoacă mai mult stres decât certitudinea că ceva rău se va întâmpla
Rezultatele obținute de cercetătorii de la University College London în urma unui studiu desfășurat pe 45 de participanți sugerează că lipsa certitudinii este percepută ca fiind mult mai stresantă decât siguranța că ceva rău urmează să se întâmple.

Participanții au jucat un joc pe calculator, care consta în ridicarea unor pietre sub care era posibil să se afle șerpi. Scopul era ca jucătorii să ghicească dacă sub o piatră era sau nu o reptilă. Ridicarea unei pietre sub care se ascundea șarpele era penalizată cu un șoc electric de mică intensitate aplicat pe braț. Pe măsură ce participanții se obișnuiau cu jocul, șansele găsirii unui șarpe sub o piatră se modificau, astfel încât să le creeze niveluri fluctuante de incertitudine.

Pe tot parcursul jocului, nivelul de stres al jucătorilor a fost evaluat prin înregistrarea dilatării pupilelor și transpirației și auto-evaluarea realizată de participanți.

Cu ajutorul unui model computerizat, cercetătorii au măsurat nivelul de incertitudine al jucătorilor privind posibilitatea ca reptila să fie sau nu sub piatra ridicată.

Rezultatele obținute au arătat că nivelul de stres era cu atât mai ridicat cu cât gradul nesiguranței era mai mare. Astfel, când șansele de a primi un șoc electric erau de 50%, stresul era la nivelul cel mai înalt, în timp ce nivelul minim s-a înregistrat când riscul era de 0% sau 100%. Cu alte cuvinte, a nu ști cu siguranță ce urmează să se întâmple ne creează o anxietate mult mai mare decât atunci când știm că urmează ceva negativ, de exemplu când așteptăm răspunsul în urma unui interviu de angajare, rezultatele unor investigații medicale, întârzierea mijlocului de transport etc.

Partea bună a nivelului ridicat de stres, așa cum au arătat rezultatele studiului, a fost că persoanele cele mai stresate în momentele de maximă nesiguranță erau și cele care aveau cea mai bună capacitate de a judeca dacă o piatră ascundea sau nu sub ea o reptilă.

Nu în ultimul rând, cercetătorii consideră că legătura dintre stres și nesiguranță ar putea sugera faptul că stresul a contribuit la supraviețuirea speciei.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 31-03-2016 | creare: 31-03-2016 | Vizite: 1237
Bibliografie
Uncertainty is more stressful than pain, say neurologists, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/308418.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • În ce mod ajută stresul memoria
  • Stresul din timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului (studiu)
  • Stresul la locul de muncă
  •