Stresul din timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului (studiu)
©
Autor: Redacția ROmedic

Echipa de specialiști a realizat mai multe teste de laborator pe șoareci, injectând femelele însărcinate cu glucocorticoizi naturali. Acestor li s-a administrat medicamentul pe perioade determinate în timpul sarcinii:
- 20 de femele au fost injectate în intervalul ziua 11-ziua 16;
- 31 de femele au primit tratamentul din ziua 14, până în ziua 19;
- 74 de femele nu au fost injectate deloc.
Cercetătorii au descoperit că valorile ridicate de hormoni ai stresului – glucocorticoizi – îi generează mamei o poftă constantă de mâncare, însă afectează funcția de transportare a glucozei prin placentă către făt.
O explicație ar fi aceea că în condiții de tensiune, anumite gene exprimate la nivel placentar se modifică. Redd1 este una dintre acestea, fiind identificată de echipa de cercetare ca fiind alterată atunci când secreția de hormoni ai stresului se accentuează la mamă.
Această genă are funcția de a semnala prezența elementelor chimice benefice pentru făt - precum oxigenul - și de a favoriza transportul nutrienților către acesta pe cale intracelulară. În cazul în care procesul este inhibat, dezvoltarea fetală este afectată.
Conducătorul științific al studiului, dr. Owen Vaughan, a concluzionat că atât testele de laborator precedente, cât și cel actual, arată că un nivel normal de glucocorticoizi maternali reglează nutriția fătului. Pe de altă parte, valorile ridicate pe care mama le poate atinge în condiții de stres încetinesc procesul de transmitere a glucozei prin plancentă către fetus, provocând implicit scăderea în greutate a acestuia.
De asemenea, specialiștii au concluzionat că ar putea exista legături directe între nivelul hormonilor stresului din timpul sarcinii și sănătatea metabolică a copilului pe termen lung.
Sursa: Journal of Physiology
Data actualizare: 08-02-2019 | creare: 28-01-2015 | Vizite: 3156
Bibliografie
Stress during pregnancy can affect fetal development, link: https://medicalxpress.com/news/2015-01-stress-pregnancy-affect-fetal.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Bebelușii expuși la canabis în timpul sarcinii ar putea fi mai predispuși la obezitate și hiperglicemie
- Legătura dintre greutatea mică la naștere și utilizarea preferențială a mâinii stângi
- Inteligența artificială ar putea îmbunătăți succesul tratamentelor de fertilizare in vitro (FIV)
- Influențează metoda de naștere dezvoltarea neuronală a copilului?
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- EFT - cea mai eficienta metoda anti stres
- Efectele stresului
- Am din ce in ce mai mari probleme cu erectia.. impotenta?
- Simt niste senzatii anormale in zona picioarelor: amorteli, furnicaturi
- Care este legatura intre simptomele fizice si o posibila problema hormonala?
- Pauza de 1an si 8 luni (anticonceptionale)
- Stresul in timpul sarcinii
- Stres?
- Tahicardie pe fond de stres si oboseala cronica
- Cineva in situatia mea?