Stresul din timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului (studiu)

©

Autor: Redacția ROmedic

Stresul din timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului (studiu)
Hormonii stresului din timpul sarcinii pot afecta dezvoltarea normală a fătului – aceasta este concluzia unui recent studiu științific, publicat în revista The Journal of Physiology.

Echipa de specialiști a realizat mai multe teste de laborator pe șoareci, injectând femelele însărcinate cu glucocorticoizi naturali. Acestor li s-a administrat medicamentul pe perioade determinate în timpul sarcinii:
 • 20 de femele au fost injectate în intervalul ziua 11-ziua 16;
 • 31 de femele au primit tratamentul din ziua 14, până în ziua 19;
 • 74 de femele nu au fost injectate deloc.

Cercetătorii au descoperit că valorile ridicate de hormoni ai stresului – glucocorticoizi – îi generează mamei o poftă constantă de mâncare, însă afectează funcția de transportare a glucozei prin placentă către făt.

O explicație ar fi aceea că în condiții de tensiune, anumite gene exprimate la nivel placentar se modifică. Redd1 este una dintre acestea, fiind identificată de echipa de cercetare ca fiind alterată atunci când secreția de hormoni ai stresului se accentuează la mamă.

Această genă are funcția de a semnala prezența elementelor chimice benefice pentru făt - precum oxigenul - și de a favoriza transportul nutrienților către acesta pe cale intracelulară. În cazul în care procesul este inhibat, dezvoltarea fetală este afectată.  

Conducătorul științific al studiului, dr. Owen Vaughan, a concluzionat că atât testele de laborator precedente, cât și cel actual, arată că un nivel normal de glucocorticoizi maternali reglează nutriția fătului. Pe de altă parte, valorile ridicate pe care mama le poate atinge în condiții de stres încetinesc procesul de transmitere a glucozei prin plancentă către fetus, provocând implicit scăderea în greutate a acestuia.

De asemenea, specialiștii au concluzionat că ar putea exista legături directe între nivelul hormonilor stresului din timpul sarcinii și sănătatea metabolică a copilului pe termen lung.

Sursa: Journal of Physiology

Data actualizare: 08-02-2019 | creare: 28-01-2015 | Vizite: 2894
Bibliografie
Stress during pregnancy can affect fetal development, link: https://medicalxpress.com/news/2015-01-stress-pregnancy-affect-fetal.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • În ce mod ajută stresul memoria
 • Stresul la locul de muncă
 • Cum se reactivează virusul herpetic în condiții de stres
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum