Nivelurile mai ridicate de fluor în sarcină au fost asociate cu problemele neurocomportamentale la copii

©

Autor:

Nivelurile mai ridicate de fluor în sarcină au fost asociate cu problemele neurocomportamentale la copii
Un studiu recent condus de cercetători de la Universitatea Florida, publicat în JAMA Network Open, a analizat legătura dintre expunerea prenatală la fluor și problemele neurocomportamentale la copii la vârsta de 3 ani. Studiul a implicat 229 de perechi mamă-copil dintr-o comunitate din SUA unde nivelurile de fluor în apă sunt reprezentative pentru regiunile nord-americane care practică fluorurarea apei.
Cercetările anterioare au sugerat că fluorul poate influența negativ dezvoltarea creierului fetal, deși fluorul este adăugat în apa comunitară din anii 1940 pentru a reduce cariile dentare. În acest studiu, o creștere de 0,68 miligrame per litru de fluor în urina femeilor însărcinate a fost asociată cu aproape dublarea probabilității de a avea copii cu probleme neurocomportamentale la vârsta de 3 ani, conform raportărilor mamelor.

Studiul a utilizat probe de urină colectate în trimestrul al treilea de sarcină de la participantele studiului MADRES, care urmărește femei predominant hispanice cu venituri reduse și copiii lor în Los Angeles County. A fost folosită Lista de Comportament Prescolar pentru evaluarea comportamentului și emoțiilor copiilor la 3 ani. Cercetătorii au efectuat și analize suplimentare pentru a asigura că efectele neurocomportamentale nu pot fi atribuite plumbului din conducte.

Rezultatele studiului pun în evidență necesitatea unei reconsiderări a politicilor privind consumul de fluor în timpul sarcinii, sugerând o preocupare reală privind siguranța expunerii la fluor în această perioadă critică de dezvoltare.

sursa: News Medical

Data actualizare: 22-05-2024 | creare: 22-05-2024 | Vizite: 131
Bibliografie
Higher fluoride levels in pregnant women tied to children's neurobehavioral problems, link: https://www.news-medical.net/news/20240520/Higher-fluoride-levels-in-pregnant-women-tied-to-childrens-neurobehavioral-problems.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O analiză recentă sugerează că fluorul din apă poate afecta microbiomul intestinal, însă doar dacă este consumat în cantități ridicate
  • Expunerea pe termen lung la fluor a adolescenților poate duce la deficiențe neurologice
  • Cea mai bună pastă de dinți pentru prevenirea cariilor - fluorul ca ingredient nu se mai află în top
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum