Expunerea pe termen lung la fluor a adolescenților poate duce la deficiențe neurologice
©
Autor: Airinei Camelia

Studiul și-a propus să evalueze impactul expunerii pe termen lung la fluor, la concentrații observate de obicei în zonele cu fluoroză și apă fluorurata artificial, în timpul adolescenței și la vârsta adultă. Cercetătorii au folosit șoareci masculi și i-au împărțit în trei grupuri, fiecare expus la concentrații diferite de fluor timp de 60 de zile. Ei au măsurat biodisponibilitatea fluorurii plasmatice folosind un electrod și au evaluat învățarea și memoria prin teste comportamentale. Ei au examinat, de asemenea, modificările morfologice și proteomice din hipocamp.
Studiul a constatat că expunerea la un nivel crescut de fluor a cauzat modificări morfologice și moleculare în hipocamp, precum și deficite de învățare și memorie la șoareci. Tulburări de memorie pe termen scurt și lung au fost observate în grupul expus la 50 mg/L de fluor, în timp ce grupul expus la 10 mg/L nu a prezentat tulburări cognitive. Concentrația mare de fluor a dus, de asemenea, la o memorie spațială slabă. Analiza proteomică a relevat că atât expunerile mari cât și scăzute la fluor au afectat procese legate de metabolismul energetic și aspectele morfologice, cu concentrații mari modificând semnificativ proteinele implicate în transmiterea sinaptică.
În general, studiul sugerează că expunerea pe termen lung la niveluri ridicate de fluor poate avea un impact negativ asupra funcției cognitive și a densității neuronale a hipocampului. Cu toate acestea, expunerea la concentrații scăzute de fluor pare a fi sigură. Descoperirile au implicații pentru reglementările de sănătate publică cu privire la fluorizarea apei potabile, subliniind importanța monitorizării nivelurilor de fluor pentru a se asigura că acestea rămân în limite de siguranță.
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin efectele expunerii pe termen lung la fluor la diferite vârste și durate de expunere, precum și pentru a determina dacă modificările moleculare observate la 10 mg/L sunt inofensive pentru funcția cognitivă.
sursa: News Medical
foto: SedovaY / Shutterstock.com
Data actualizare: 17-07-2023 | creare: 17-07-2023 | Vizite: 371
Bibliografie
Long-term high fluoride exposure during adolescence causes hippocampal impairments, link: https://www.news-medical.net/news/20230713/Long-term-high-fluoride-exposure-during-adolescence-causes-hippocampal-impairments.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum