Metabolismul copiilor poate fi îmbunătăţit prin exerciţii fizice în timpul sarcinii

©

Autor:

Metabolismul copiilor poate fi îmbunătăţit prin exerciţii fizice în timpul sarcinii

Recent, s-a descoperit un mecanism care explică modul în care exerciţiile fizice la gravide îmbunătăţesc metabolismul copiilor. În proces ar fi implicate vitamina D, o proteină numită SOD3 şi activitatea fizică propriu-zisă. Aşadar, se pot alcătui diete speciale şi programe fizice pentru gravide, în mod particular pentru cele supraponderale sau obeze.
„Ştim că riscul de obezitate şi diabet zaharat de tip 2 la copii se poate datora dezvoltării prenatale deficitare. Sunt temeri că nivelul în creştere de gravide cu obezitate va face ca acest risc să crească la generaţiile viitoare” afirmă Laury Goodyear, prim autor al unui studiu publicat în Cell Metabolism.

S-a demonstrat că activitatea fizică a gravidei în combinaţie cu un nivel adecvat de vitamina D ajută la producerea proteinei derivate din placentă-SOD3 (superoxid dismutaza 3). Prin multe etape intermediare, aceasta îmbunătăţeşte toleranţa la glucoză a copilului. În studiu s-au ales loturi de femele şoarece gestante care alergau pe rotiţe speciale şi loturi de femele sedentare. Au fost studiate efectele exerciţiilor fizice asupra unor parametri precum metilarea ADN-ului, semnalizarea intercelulară şi expresia diverselor gene, în special legate de metabolismul glucozei.

S-a descoperit că SOD 3 ar controla procesul de demetilare al ADN-ului în ficatul nou-născuţilor şi că vitamina D trebuie să fie suficientă cantitativ pentru a se putea produce această proteină. Totuşi un nivel crescut de vitamina D fără activitate fizică nu a fost suficient pentru stimularea sintezei de SOD 3.

La femei proteina SOD 3 atinge concentraţia maximă în al doilea trimestru al sarcinii. Astfel, nivelul seric de SOD 3 ar putea fi folosit drept biomarker pentru demonstrarea efectelor benefice ale exerciţiilor în timpul sarcinii. Autorii studiului îşi mai propun să cerceteze prin ce tipuri de diete şi exerciţii pot stimula producerea de SOD 3 şi care ar fi durata optimă a acestora. Limite ale acestui studiu ar fi faptul că nu a fost particularizat pe rase şi etnii şi că unele observaţii despre procesele de semnalizare intercelulară sunt încă neclare.

„Beneficiile aduse de SOD 3 în sarcină sunt numeroase şi implică şi alte organe. Spre exemplu, investigăm acum efectele exerciţiilor fizice şi ale SOD 3 asupra creierului nou-născutului. Ştim că apar multe schimbări în placentă datorită activităţii fizice şi această adaptare placentară ar putea avea efecte pe termen lung pentru copil ” afirmă Goodyear.

sursa: Scince Daily


Data actualizare: 04-04-2021 | creare: 04-04-2021 | Vizite: 588
Bibliografie
Kids' metabolic health can be improved with exercise during pregnancy: here's why, ScienceDaily, link:https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210330121153.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Metabolismul - factori care îl influențează și afirmații false
  • Adaptarea metabolică mărește durata de timp necesară pentru atingerea obiectivelor de slăbire
  • Felul în care antrenamentele de înaltă intensitate pot remodela metabolismul
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum