Noile reglementari privind unitatile de urgenta

Data publicării: 16-03-2009

Ministrul Sanatatii Publice, Ion Bazac, a anuntat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca incepand din 16 martie va intra in vigoare ordinul care completeaza normele pentru conducerea, organizarea si functionarea unitatilor si compartimentelor de primiri urgente.
Masurile privind aceste aspecte au fost stabilite impreuna cu manageri si directori ai Directiilor medicale de la principalele spitale de urgenta din tara. Acestea vizau solutii pentru reducerea aglomerarii in unitatile de primiri urgente si reglementarea mai clara a relatiei dintre medicii din aceste unitati si medicii de garda din alte sectii, privind consultarile de specialitate si internarea pacientilor.
Principalele masuri vizeaza internarea obligatorie a pacientilor in stare critica, iar in situatia in care pacientul necesita abordare pluridisciplinara si nici unul dintre medici nu doreste internare in sectia respectiva, medicul de garda de la unitatea de primiri urgente decide internarea obligatorie.
In cazul in care nu sunt locuri libere in sectia de profil in care se considera necesara internarea, pacientul se interneaza intr-o sectie inrudita pana la eliberarea unui loc. In situatii exceptionale, pacientul poate fi internat, cu acordul medicului sef al unitatii de primiri urgente si al spitalului. Reglementarile mai prevad ca politraumatizatii se interneaza obligatoriu in primele 24 de ore in sectiile de chirurgie generala sau prin acestea, la anestezie-terapie intensiva.
S-a stabilit, de asemenea, crearea salonului de observatie cu un numar minim de paturi-tampon pentru maximum 24 de ore, urmand ca o comisie sa decida ulterior necesitatea internarii. Salonul e dimensionat de la caz la caz, in functie de necesitatile spitalului, a precizat ministrul Sanatatii.
Totodata, ordinul prevede alocarea de minimum 5% din numarul de paturi ale spitalului la intrarea in garda, pentru necesitatile sectiilor de primiri urgente.
Responsabilitatea raportarii locurilor libere pana la ora 12,00 apartine medicului sef de sectie.
Ministrul Sanatatii a mai mentionat si necesitatea cresterii numarului de ventilatoare pentru pacientii in stare critica in sectiile de Anestezie-Terapie Intensiva de la unitatile de primiri urgente.
In Bucuresti se va infiinta, in 60 de zile, un dispecerat unic pentru locurile libere din unitatile de urgenta.
La randul sau, subsecretarul de stat Raed Arafat a precizat ca acestea sunt norme menite sa asigure buna functionare a unitatilor de primiri urgente si un mai bun control al acestor departamente.
Sursa: Agerpres, 16-03-2009, Vizualizari 1489
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.