O combinație de probiotice ar putea preveni sindromul șocului toxic

©

Autor:

O combinație de probiotice ar putea preveni sindromul șocului toxic
Bacteria Staphylococcus aureus poate provoca sindromul de șoc toxic (SST), o boală severă și potențial fatală, caracterizată prin febră, erupții cutanate și insuficiență multi-organică. Boala poate fi declanșată de anumite proteine ​​produse de o tulpină virulentă de S. aureus. Cu toate acestea, un studiu publicat în Microbiology Spectrum sugerează că probioticele, în special Lactobacillus acidophilus și Lacticaseibacillus rhamnosus, pot inhiba producția acestor proteine ​​dăunătoare în experimentele de laborator. L. acidophilus inhibă, de asemenea, creșterea tulpinilor problematice de S. aureus.
Combinația acestor două probiotice ar putea preveni în mod eficient creșterea S. aureus și ar putea atenua răspunsul imunitar, oferind o dublă apărare împotriva SST. Microbiologul Patrick Schlievert de la Colegiul de Medicină Carver de la Universitatea din Iowa propune că încorporarea acestor probiotice în tampoane sau produse menstruale ar putea reduce riscul de SST asociat cu menstruația, beneficiind persoanele vulnerabile, în special cele care nu pot produce anticorpi împotriva SST.

Cercetarea a rezultat din observațiile anterioare în care o moleculă menită să inhibe bacteriile patogene a condus la creșterea semnificativă a Lactobacililor la unele femei, în special L. crispatus. În timp ce colonizarea cu o singură bacterie este de obicei considerată nesănătoasă, L. crispatus s-a dovedit eficientă împotriva S. aureus patogen în acest caz.

Schlievert și echipa sa cred că probioticele Lactobacillus, cum ar fi L. crispatus singure sau în combinație cu L. acidophilus și L. rhamnosus, ar putea reduce substanțial riscul de SST la populațiile vulnerabile. În plus, probioticele pot ajuta, de asemenea, la reducerea producției periculoase de proteine în intestin, care pot cauza enterocolită.

Viitoare cercetări urmează să exploreze modul în care probioticele ar putea fi utilizate pentru a preveni infecțiile cu stafilococ ale pielii, în special la persoanele cu dermatită atopică sau diabet de tip 2. Tulpinile de S. aureus care produc proteine ​​dăunătoare colonizează adesea pielea acestor pacienți, ceea ce duce la potențiale complicații, cum ar fi ulcere ale piciorului și amputații. Probioticele oferă o abordare promițătoare pentru îmbunătățirea calității vieții și prevenirea acestor complicații grave.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 31-07-2023 | creare: 31-07-2023 | Vizite: 293
Bibliografie
Probiotic combo stops bacteria that cause toxic shock syndrome, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/07/230721113221.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Lipopeptidă antibacteriană foarte eficientă în uciderea Staphylococcus aureus
  •