Persoanele care suferă de diabet au un risc crescut de a dezvolta infecții stafilococice

©

Autor:

Persoanele care suferă de diabet au un risc crescut de a dezvolta infecții stafilococice
Un studiu danez publicat recent în European Journal of Endocrinology a remarcat în rândul persoanelor care suferă de diabet un risc semnificativ crescut de a dezvolta infecții stafilococice severe, comparativ cu indivizii care nu prezintă această afecțiune.

Factorii de risc, precum vârsta înaintată, comorbiditățile asociate și complicațiile cronice ale diabetului zaharat (micro- și macroangiopatia, nefropatia, neuropatia, piciorul diabetic, etc.), împreună cu imunitatea scăzută, hiperglicemia cronică și oxigenarea deficitară a țesuturilor caracteristice acestei afecțiuni, favorizează apariția infecțiilor. Astfel se poate explica frecvența crescută a infecțiilor cu stafilococul auriu (Staphylococcus aureus) în rândul persoanele cu diferite tipuri de diabet.

Stafilococul auriu poate fi prezent de regulă la nivelul tegumentelor și al mucoaselor, însă poate fi de asemenea agentul patogen al unor afecțiuni infecțioase, potențial fatale.

Studiul s-a desfășurat între anii 2000 – 2011, în cadrul căruia au fost incluse aproximativ 2,638 persoane care prezentau risc comunitar de bacteriemie cu stafilococul auriu, dintre care 713 (27%) sufereau de diabet și o populație de control care a inclus 26,379 de indivizi, iar 2,495 (9,5%) dintre aceștia prezentau diabet la momentul începerii studiului. Cercetarea a constat în principal în analiza dosarelor medicale ale persoanelor incluse în studiu.

În urma prelucrării datelor s-a constatat faptul că persoanele cu diabet au prezentat un risc de 3 ori mai crescut de bacteriemie cu stafilococ auriu, comparativ cu indivizii care nu sufereau de această afecțiune. Riscul este semnificativ mai mare în rândul persoanelor cu diabet cu durata de boală de peste 10 ani, al căror control glicemic este deficitar și care prezintă complicații specifice patologiei, în special afectare renală.

Concluziile studiului atrag atenția asupra importanței unei bune gestionări a diabetului și a prevenției complicațiilor asociate, inclusiv optimizarea controlului glicemic și monitorizarea riscului infecțios al pacienților cu diabet care au o evoluție mai mare de 10 ani a bolii.

Data actualizare: 26-04-2019 | creare: 17-03-2016 | Vizite: 4012
Bibliografie
(1) Diabetes may raise risk for dangerous staph infection, link: https://medicalxpress.com/news/2016-03-diabetes-dangerous-staph-infection.html
(2) Diabetes and risk of community-acquired Staphylococcus aureus bacteremia. A population-based case-control study, link: https://www.eje-online.org/search?fulltext=diabetes+stph&submit=yes&x=0&y=0
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
  • Compușii din cafea ce pot preveni apariția diabetului de tip 2
  • A fost creat plasturele care să regleze glicemia și insulinemia fără a fi necesare injecțiile
  •