O contribuție majoră asupra bolii Alzheimer

©

Autor:

O contribuție majoră asupra bolii Alzheimer
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Louisiana arată că anumite neurotoxine generate de bacteriile gram-negative Bacteroides fragilis în tractul intestinal sunt responsabile de o apariția unei serii de manifestări întâlnite în cadrul bolii Alzheimer.
Conform oamenilor de știință, moleculele ce conțin aceste toxine, denumite lipopolizahazide, sunt identificate în exces la nivelul celulelor neuronale din creierul persoanelor care suferă de această afecțiune neurodegenerativă.

Walter J Lukiw, doctor și autor principal al studiului, afirmă că în cadrul lucrării a fost analizată calea de pătrundere de la nivel intestinal la creier a acestor neurotoxine, explicând astfel că, odată ce acestea sunt absorbite prin pereții intestinali, traversează bariera hemato-encefalică și accesează diverse zone cerebrale, în care declanșează procese de inflamație, suprimând în același timp efectele NF-L, ce are rolul de a menține integritatea celulelor neuronale. Prin urmare, deficitul proteinei în cauză duce la atrofia progresivă a neuronilor și, în final, la moartea acestora, procesele fiind reprezentative pentru manifestările celulare întâlnite în patologiile de natură neurodegenerativă, precum cele din boala Alzheimer.

Autorul explică faptul că una dintre metodele de apărare împotriva efectelor dăunătoare a neurotoxinelor este reprezentată de abordări bazate pe schimbarea alimentației, întrucât echilibrarea dinamicii microorganismelor ce se regăsesc la nivel intestinal poate influența cantitatea de lipopolizaharide toxice ce se secretă zilnic. Prin urmare, în urma scăderii cantității de Bacteroides fragilis la nivelul microflorei intestinale, cantitatea de neurotoxină LPS scade, acest efect putând fi obținut cel mai eficient prin creșterea cantității de fibre alimentare pe care o consumăm.

Acesta subliniază și faptul că importanța studiului este dată de cantitatea redusă de fibre alimentare pe care persoanele din Statele Unite ale Americii o consumă, media acesteia fiind reprezentată de aproximativ 12 g pe zi, în timp ce recomandările specialiștilor asupra consumului de fibre sunt mai mari decât această valoare. Mai exact, USDA sugerează ca persoanele cu vârstă mai mică de 50 de ani de sex feminin să consume 25 g de fibre pe zi, în timp ce valoarea aferentă persoanelor de sex masculin este de 38 g. Ulterior acestei vârste, oamenii ar trebui să consume zilnic cantități de fibre alimentare egale cu 21, respectiv, 30 g pe zi.

sursa: Science Daily
foto: LSU Health New Orleans Newsroom

Data actualizare: 06-09-2022 | creare: 06-09-2022 | Vizite: 262
Bibliografie
Major contributor to Alzheimer's disease discovered, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220809141235.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum