O nouă modalitate de diagnostic a malariei, cu ajutorul câmpurilor magnetice

©

Autor: Redacția ROmedic

O nouă modalitate de diagnostic a malariei, cu ajutorul câmpurilor magnetice
Diagnosticul malariei a rămas neschimbat de câteva decenii: după recoltarea unei probe de sânge de la pacient, medicul laborant întinde proba pe o lamelă de sticlă, picură o substanță colorantă și o studiază la microscop.
Testul este pozitiv dacă este detectată prezența parazitului Plasmodium, cel care cauzează malaria.

Deși metoda are un aumit grad de acuratețe, indicând gravitatea bolii prin numărul de paraziți prezenți în sânge, nu este infailibilă, deoarece poate fi supusă erorii umane.

O echipă de cercetare din Singapore au conceput o metodă de utilizare a câmpurilor magnetice, asemânătoare celei folosite la RMN, pentru detectarea unui reziduu lăsat în sângele pacienților infectați de Plasmodium.
Această metodă modernă ar putea fi o cale viitoare mai precisă de a diagnostica malaria.

Autorul acestei descoperiri crede că metoda ulilizată până acum necesită o tehnologie complexă și o expertiză avansată, care adesea nu sunt disponibile în regiunile cele mai afectate de malarie;  în plus, specialiștii se contrazic adesea în privința interpretării rezultatului.

În schimb, metoda magnetică ar detecta cu succes biomerkerii malariei.

Pentru studiu a fost folosit un magnet cu o putere de 0.5 tesla, mult mai ieftin decât cele folosite la RMN. Dispozitivul actual ocupă mărimea unei mese de laboator, însă se lucrează la o versiune  portabilă, cu dimensiuni mult reduse.

Acesta este capabil să analizeze proba recoltată în mai puțin de un minut și poate lucra cu foarte puțin sânge (obținut prin înțeparea unui deget), prin comparație cu testul obișnuit, care necesită recoltare intravenoasă.

Cercetătorii cred că dispozitivul de diagnostic al malariei cu ajutorul câmpurilor magnetice poate fi dezvoltat la scară largă cu costuri foarte reduse; o singură testare ar putea costa mai puțin de 10 cenți (dolari americani).

Sursa: Nature Medicine, citată de Medical Xpress

Data actualizare: 17-02-2019 | creare: 09-09-2014 | Vizite: 1988
Bibliografie
A new way to diagnose malaria, using magnetic fields, link: https://medicalxpress.com/news/2014-08-malaria-magnetic-fields.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care sunt țările în care există riscuri crescute de contractare a malariei?
  •