Care sunt țările în care există riscuri crescute de contractare a malariei?

©

Autor:

Care sunt țările în care există riscuri crescute de contractare a malariei?

Malaria este una dintre cele mai ușor transmisibile boli provocate de paraziți, cu o incidență anuală ce depășește 200 de milioane de cazuri, însă cu o mortalitate relativ scăzută, raportată la numărul total de cazuri. Sub 0,5% din totalul persoanelor îmbolnăvite cu malarie ajung să își piardă viața din cauza bolii.
Deoarece nu există o metodă de prevenție cu o eficacitate de 100%, malaria reprezintă o problemă de sănătate majoră. Boala se transmite prin mușcătura țânțarilor infectați de sex feminin din specia anopheles și este aproape în mod exclusiv raportată pe teritoriul regiunii africane. Conform datelor oficiale ale Organizației Mondiale a Sănătății, 92% dintre cazurile de malarie au fost înregistrate în Africa. Raportat la gravitatea infectării și incidența bolii, probabilitatea de contaminare cu malarie este crescută în următoare țări: (1) (2)

Nigeria

Riscul de contaminare este foarte crescut pe tot parcursul anului, în majoritatea orașelor de pe teritoriul țării, inclusiv în orașele din zonele urbane, cu mici excepții. În anul 2017, ultimul în care au fost efectuate studii vaste cu referire la răspândirea malariei la nivel global, în Nigeria au fost înregistrate 25% din totalul cazurilor de îmbolnăvire cu malarie. Numărul mare de locuitori ar putea să reprezinte o cauză a acestui fenomen, Nigeria fiind cea mai populată țară africană și a șaptea cea mai populată țară din lume. (2)

Republica Democrată Congo

Cu o populație totală ce se apropie de 60 de milioane de persoane, Republica Democrată Congo găzduiește 11% din totalul cazurilor de malarie înregistrate anual. Raportat la numărul total de cazuri de malarie și la numărul total al rezidenților din această țară, reiese faptul că peste o treime dintre cetățenii din Republica Democrată Congo ajung să dezvolte anual malaria. Numărul vizitatorilor străini nu depășește anual 400.000 de persoane, astfel că, dacă aceeași proporție a îmbolnăvirilor ar fi aplicabilă și pentru aceștia, ar rezulta un total de aproximativ 40.000 de cazuri de îmbolnăvire cu malarie printre cetățenii care doar vizitează țara. (2) (3)

Mozambic 

Considerată o țară de risc, din cauza terorismului și a lipsei de infrastructură, Mozambic nu excelează nici la capitolul sănătate publică sau servicii de sănătate. Riscurile de contractare a malariei și holerei există pe întreg teritoriul țării, cu precădere în zonele de coastă, acolo unde pot lovi ciclonii tropicali în perioada noiembrie-aprilie. Provinciile Sofala, Manica, Tete și Zambezia, afectate de ciclonul tropical în perioada 2018-2019, sunt cele în care probabilitatea de contaminare cu malarie este extrem de crescută. Conform OMS, în Mozambic sunt înregistrate anual peste 10 milioane de cazuri de îmbolnăvire cu malarie. (2) (4)

India

Riscul de malarie există pe tot parcursul anului și pe teritoriul întregii țări, cu excepția zonelor aflate la altitudini de peste 2000 de metri, precum Himachal Pradesh, Jammu și Cachemire și Sikkim. Mai bine de jumătate dintre cazurile de infectare sunt cauzate de P. vivax, parazitul care reprezintă cea mai mare amenințare. P. vivax este parazitul care se găsește adesea în America, mai bine de două treimi dintre îmbolnăvirile cu malarie de pe teritoriul statelor americane fiind cauzate de acesta. Orașele cu cele mai mici riscuri de contractare a malariei sunt Bangalore, Kolkata, Mumbai, Nagpur, Nasik și Pune. (1) (2)

Uganda

Predominant datorat P. falciparum, riscul de malarie există pe parcursul întregului an și pe teritoriul întregi țări. În ciuda acestui fapt, Uganda continuă să fie una dintre primele zece cele mai vizitate țări africane. În fiecare an, mai bine de un milion de persoane ajung în Uganda, acest sector fiind suficient de bine dezvoltat, numeroase companii de turism derulând excursii în țara denumită perla Africii. Mai bine de 40% din suprafața țării este acoperită de apă, râuri și zone umede, astfel de regiuni fiind de evitat pentru turiști, deoarece sunt considerate zonele în care malaria este cel mai ușor de transmis, din cauza populației dense de țânțari. (2) (3) (4) (5)

Bangladesh

Riscul de malarie există pe tot parcursul anului, în special în zonele rurale de pe teritoriul acestei țări. Cele mai ridicate riscuri de contractare ale malariei sunt în districtul Chittagong Hill și Cox Bazaar. În schimb, pentru cei care călătoresc în Dhaka City, capitala Bangladeshului, nu există niciun risc de contractare a bolii. (2)

Cambodgia

În zonele rurale împădurite de pe teritoriul Cambodgiei există riscuri de malarie datorate P. falciparum și P. vivax, pe tot parcursul anului. Singurele zone care nu prezintă riscuri sunt Phnom Penh și zonele apropiate de Tonle Sap. Parazitul P. falciparum ce poate fi contractat din regiunea de vest și centru a Combodgiei prezintă o rezistență sporită la multe dintre medicamentele utilizare împotriva malariei. Tocmai din acest motiv, turiștilor care își doresc să ajungă în zonele de risc crescut, cât și celor care trăiesc în acele zone, le este recomandată prevenirea cu grupurile de medicamente de ultimă clasă (atovaquone-proguanil, doxiciclină cu chemoprofilaxia multidrog sau mefloquine). (2)

Columbia

Este una dintre țările sud-americane cu cel mai crescut risc de contractare a malariei. Există riscuri ridicate în unele municipalități din departamentele Antioquia, Bolivar, Cauca, Chocó, Cordoba și Nariño. (2)

Tanzania

Riscul de malarie există pe aproape întregul teritoriu, cu excepția zonelor montane (la peste 1.800 de metri). Parazitul P. falciparum este responsabil pentru 85% dintre cazurile de malarie. Specialiștii recomandă chimioprofilaxia cu atovaquona-proguanil, doxiciclina, mefloquina sau tafenoquina. (2) (7)

Turcia

Conform rapoartelor din anul 2015, riscurile de malarie sunt unele limitate, datorate aproape în mod exclusiv parazitului P. vivax. Cazuri sporadice au fost raportate în anul 2014, în perioada mai-octombrie, în provincia Mardin. Medicii recomandă turiștilor care urmează să ajungă în zonele din estul sau nord-estul țării să își ia câteva măsuri de precauție, în special dacă urmează să viziteze zone împădurite sau regiuni urbane, care nu reprezintă obiective turistice. (2)

Zambia

Malaria și febra galbenă constituie două dintre problemele cu care se confruntă locuitorii acestei țări. În ceea ce privește riscul de malarie, acesta este unul crescut și care există pe tot parcursul anului și pe întregul teritoriu. Călătorilor care merg în Zambia le este recomandat să opteze pentru vizitarea provinciilor sau a orașelor din sud sau din est. În zona de nord-vest, Zambia se învecinează cu Republica Democrată Congo, țară recunoscută pentru numărul enorm de mare de cazuri de malarie diagnosticate anual. (2) (6)

Riscuri medii sau crescute de contractare a malariei:

Africa de Sud (din luna octombrie până în luna mai, predominant în provincia Mpumalanga), Benin, Bhutan, Bolivia, Botswana (din luna noiembrie până în luna mai, în zonele de nord ale țării), Burkina Faso, Burundi, Camerun, Republica Central Africană, Chad, China (majoritatea cazurilor sunt importate din străinătate), Comoros, Congo, Djibouti, Ecuador (în provincia Esmeraldas), Eritrea, Ethiopia, Filipine (exclusiv în zonele rurale), Gabon, Gambia, Ghana, Guatemala (în departamentele Escuintla și Alta Verapaz), Guinea, Guinea-Bissau, Indonesia, Iran, Laos, Liberia, Madagascar, Malawi, Mali, Mauritania, Mayotte, Mozambique, Myanmar, Namibia, Nepal, Niger, Pakistan, Panama, Paraguay (în departamentele Alto Parana și Caaguazu), Peru (în regiunile rurale), Rwanda, Sierra Leone, Sudan (în zonele de centru și sud ale țării), Somalia (în regiunea centrală și de sud, în special în zonele rurale), Suriname (în zonele de la granița de est și în zonele unde există mine de aur), Swaziland (din luna noiembrie până în luna mai, pe întreg teritoriul țării), Thailanda, Togo și Venezuela. (2)


Data actualizare: 12-08-2019 | creare: 12-08-2019 | Vizite: 2896
Bibliografie
(1) Malaria, link: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/malaria
(2) Vaccination requirements and recommendations for international travellers, including yellow fever and malaria, link: https://www.who.int/ith/2016-ith-county-list.pdf
(3) International tourism, number of arrivals, link: https://data.worldbank.org/indicator/ST.INT.ARVL?end=2017&most_recent_value_desc=false&start=2017&view=map
(4) Mozambique, link: https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/mozambique
(5) Uganda Tourism Board, link: https://www.atta.travel/members/uganda-tourism-board
(6) Yellow Fever Vaccine & Malaria Prophylaxis Information, by Country - Zambia, link: https://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2020/preparing-international-travelers/yellow-fever-vaccine-and-malaria-prophylaxis-information-by-country/zambia#5338
(7) Health Information for Travelers to Tanzania, link: https://wwwnc.cdc.gov/travel/destinations/traveler/none/tanzania
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Comportamentul țânțarilor poate fi influențat cu ajutorul luminii
  •