De ce grupa de sânge 0 ne protejează de malarie?
De mult timp este cunoscut faptul că persoanele cu grupa de sânge 0 sunt protejate împotriva decesului asociat infecției cu malarie. Într-un studiu publicat în Nature Medicine, o echipă de cercetători scandinavi explică mecanismele din spatele acestei protecții și sugerează că selecția naturală exercitată de malarie poate contribui la distribuția variată pe glob a grupelor de sânge AB0 în populație.
Malaria este o patologie severă ce infectează, conform Organizației Mondiale a Sănătății, 200 milioane de oameni pe an, 600 000 dintre aceștia având un prognostic fatal (în special copiii sub 5 ani). Malaria, boală endemică din Africa Subsahariană, este produsă de diverși paraziți din familia Plasmodyum (Falciparum, Vivax, Ovale, Malariae). Dintre toți, Plasmodyum falciparum are un grad mai crescut de severitate, putând duce chiar la deces. După pătrunderea inoculativă în organism (înțepătura femelei țânțarului anofel infectat), parazitul intră în eritrocite (globulele roșii), care vor începe să aglutineze în mod excesiv la nivelul vaselor mici, blocând astfel fluxul de sânge. Prin urmare țesuturile nu vor mai primi suficient oxigen și se vor distruge, ducând la comă, leziuni cerebrale și moarte.
Cercetătorii au vrut să afle motivele pentru care Plasmodyum falciparum crește vâscozitatea sângelui și agregarea eritrocitelor.
Persoanele cu grupa de sânge 0 sunt protejate de forma severă de malarie, în timp ce persoanele cu alte grupe, precum A, ajung de cele mai multe ori în comă și mor.
În urma experimentelor pe culturi de celule și animale, o echipă de oameni de știință de la Institutul Karolinska, Suedia a descoperit că Plasmodyum Falciparum are capacitatea de a secreta o proteină și anume proteina RIFIN. După eliberare, aceasta ajunge la suprafața eritrocitului, unde are proprietăți asemănătoare cleiului (sau lipiciului). Echipa a mai precizat că proteina aderă ferm la celulele sanguine de grupa A, pe când la cele de grup 0 se leagă slab.
Mats Wahlgren, cercetător și profesor la Institutul Karolinska, Departamentul de Microbiologie, Tumori și Biologie Celulară, a afirmat că descoperirea a fost simplă din punct de vedere conceptual. Totuși, din cauza faptului că proteina RIFIN se găsește în mai multe variante, a trecut mult timp până să se reușească izolarea tipului corect de proteină RIFIN responsabilă de mecanismul prin care anumite celule sanguine pot aglutina.
De asemenea, el a mai precizat că studiul este în strânsă legătură cu descoperirile precedente. Mecanismul prin care grupa de sânge 0 oferă protecție împotriva malariei severe poate explica de ce grupa sanguină este comună în zonele în care malaria este comună. Spre exemplu, în Nigeria, peste jumătate din populație are grupa 0, care o protejează împotriva malariei.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum