O nouă terapie produce în masă celule antitumorale pentru a trata cancerul și bolile de sânge

©

Autor:

O nouă terapie produce în masă celule antitumorale pentru a trata cancerul și bolile de sânge
Imunoterapia utilizată pentru a trata pacienții oncologici a avansat semnificativ în ultimul deceniu, numeroase studii fiind în desfășurare pentru a perfecționa tehnicile prin care organismul uman este „instruit” să lupte împotriva cancerului. Recent, o nouă lucrare care descrie moduri prin care am putea spori activitatea antitumorală a sistemului imunitar a fost publicată în jurnalul Cell Reports de către cercetătorii din cadrul Purdue University.
Studiul prezintă rezultate foarte importante pentru acest domeniu medical, întrucât investighează metode de utilizare a neutrofilelor CAR, un tip de celule ale sistemului imunitar greu de inclus în studiile experimentale. Aceste celule, cunoscute și drept neutrofilele receptorilor de antigen himeric, reprezintă majoritatea celulelor albe regăsite la nivel sangvin, fiind eficiente în lupta împotriva maselor tumorale. Pe lângă acestea, experimentul a inclus și celule stem hematopoietice, responsabile de formarea tuturor tipurilor de celule sangvine din cadrul unui organism uman. Ambele tipuri celulare au fost selectate datorită capacităților lor de a identifica și elimina celulele canceroase.

Prin intermediul acestui studiu, Xiaoping Bao, profesor în cadrul Purdue University și Davidson School of Chemical Engineering, a dezvoltat o terapie ce poate spori semnificativ nivelurile de neutrofile CAR prin stimularea diferențierii celulelor stem hematopoietice. Acest lucru a fost posibil prin modificarea membranei de suprafață a celulelor stem hemaotopoietice, cu exprimarea receptorilor de antigen himeric, pentru a selecta majoritar speciile de neutrofile CAR.

Datorită acestor eforturi, profesorul Xiaoping Bao a primit acordul de a transforma această metodă într-o terapie care ar putea fi utilizată ulterior în studii clinice, inițial pe animale, iar, ulterior, asupra pacienților oncologici. Profesorul a afirmat: „Celulele respective nu sunt disponibile pentru utilizarea lor în clinici sau în laboratoare, din cauza dificultății lor de a se divide în număr suficient pentru perfuzare. De aceea, am dezvoltat un protocol pentru o producție masivă de neutrofile de novo, cu activități antitumorale superioare și specifice împotriva glioblastomului. Vom lucra, în continuare, cu experți în neurologie și neurochirurgie din cadrul Purdue College of Veterinary Medicine, pentru a efectua studii clinice pe câini de companie care au fost diagnosticați cu gliom.”

sursa: Science Daily
foto: Syahrir Maulana/iStock photo

Data actualizare: 05-08-2022 | creare: 05-08-2022 | Vizite: 266
Bibliografie
New patent-pending method mass-produces antitumor cells to treat blood diseases and cancer, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220803162704.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STINGel - un nou imunoterapic ce distruge celulele canceroase
  • STUDIU: Primul caz de cancer mamar avansat vindecat cu ajutorul unui tratament experimental
  • Răspunsul pacienților imunoterapie sugerează un posibil tratament pentru melanom metastatic
  •