Antibioticele ar putea influența eficiența terapiilor anticancer

Prevenirea rezistenÈ›ei la antibiotice – Ghid pentru pacienÈ›i!
Efectele secundare ale administrării nejustificate a antibioticelor
Antibioticele administrate raÈ›ional pentru a contracara infecÈ›iile sunt o componentă importantă care se alătură terapiilor anticancer tot mai precise È™i complexe. De aceea, stabilirea impactului pe care antibioticele îl pot avea asupra eficienÈ›ei tratamentelor oncologice, chimioterapie È™i imunoterapie deopotrivă.
Studiul care a analizat interacÈ›iunea îndeaproape dintre cele două tipuri de tratamente a fost publicat în jurnalul È™tiinÈ›ific Oncotarget. Tot în cadrul lui s-a observat că impactul negativ al antibioticelor asupra eficienÈ›ei terapiilor oncologice implică modificările de la nivelul microbiotei intestinale, esenÈ›ială pentru activarea limfocitelor T în vederea obÈ›inerii răspunsului imun.
- În cazul terapiei limfocitelor T CAR (CAR-T) nu au fost identificate modificări induse de administrarea antibioticelor deoarece componenta înăscută a sistemului imunitar nu este esenÈ›ial pentru obÈ›inerea efectului terapeutic. Chiar È™i în cazul utilizării pe termen lung a antibioticelor eficienÈ›a terapiei CAR-T în tratamentul limfoamelor cu manifestări sistemice la modele animale nu a fost afectată, în ciuda modificărilor la nivelul microbiomului intestinal.
- În schimb, eficienÈ›a terapiilor celulelor T ce vizează imunitatea adaptivă poate fi influenÈ›ată în urma administrării concomitente a antibioticelor, mecanismul de acÈ›iune fiind dependent de funcÈ›ionarea sistemului imun înăscut.
- Cobaii cu cancer colorectal trataÈ›i cu chimioterapie pe bază de ciclofosfamidă (CTX), urmată de imunoterapia celulelor T CD4+ È™i care nu au primit antibiotice au intrat în remisie. În schimb, la cei cărora li s-au administrat antibiotice efectul curativ a fost absent în 3 din 5 cazuri în trei săptămâni după tratament.
- Studiul de față realizat pe modele animale a confirmat o ipoteză anterioară potrivit căreia alterarea microbiomului intestinal influenÈ›ează eficienÈ›a chimioterapiei CTX utilizată în tratamentul sarcomului, o formă rară de cancer a È›esuturilor moi.
Studii suplimentare sunt necesare pentru a confirma astfel de efecte ale utiliăzării antibioticelor asupra eficienÈ›ei terapiilor anticancer la oameni. În lipsa unor analize È›intite, rezultatele trebuie tratate cu precauÈ›ie È™i nu pot fi generalizate la toate clasele de antibiotice, respectiv tuturor regimurile de tratamente, nici chiar celor care se bazează pe imunitatea susÈ›inută de microbiomul intestinal.
Sursa: EurekAlert!
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Pastilele contraceptive orale protejează împotriva cancerului ovarian și endometrial
- Consumul de ciuperci, asociat cu un risc diminuat pentru cancerul de prostată
- S-a descoperit enzima care controlează metastazarea cancerului de sân
- Australia ar putea deveni prima țară care a eradicat cancerul cervical
- Azitrox 500 - cum se ia?
- Povestea nu se termina: lactatele si influenta ( negativa? ) asupra antibioticelor
- Vindecare cancer
- Febra dupa tratament cu antibiotic
- Antibiotice in exces
- Racita... sa trec pe antibiotice chiar daca nu fac febra?
- Antibiotice timp de 2 sapt si AC
- Antibiotice+ capsule pt marimea potentei
- Antibiotic vs erectie
- Reactie adversa la augumentin ( poate vede cineva )