Antibioticele ar putea influența eficiența terapiilor anticancer

©

Autor:

Antibioticele ar putea influența eficiența terapiilor anticancer
Administrarea justificată sau nu a antibioticelor are un impact dramatic și aproape imediat asupra microbiotei intestinale, utilizare lor pe termen lung poate favoriza rezistența patogenilor la medicamente, ceea ce ne face pe noi și pe cei din juri mult mai vulnerabili la infecții.


Antibioticele administrate rațional pentru a contracara infecțiile sunt o componentă importantă care se alătură terapiilor anticancer tot mai precise și complexe. De aceea, stabilirea impactului pe care antibioticele îl pot avea asupra eficienței tratamentelor oncologice, chimioterapie și imunoterapie deopotrivă.

Studiul care a analizat interacțiunea îndeaproape dintre cele două tipuri de tratamente a fost publicat în jurnalul științific Oncotarget. Tot în cadrul lui s-a observat că impactul negativ al antibioticelor asupra eficienței terapiilor oncologice implică modificările de la nivelul microbiotei intestinale, esențială pentru activarea limfocitelor T în vederea obținerii răspunsului imun.

  • În cazul terapiei limfocitelor T CAR (CAR-T) nu au fost identificate modificări induse de administrarea antibioticelor deoarece componenta înăscută a sistemului imunitar nu este esențial pentru obținerea efectului terapeutic. Chiar și în cazul utilizării pe termen lung a antibioticelor eficiența terapiei CAR-T în tratamentul limfoamelor cu manifestări sistemice la modele animale nu a fost afectată, în ciuda modificărilor la nivelul microbiomului intestinal.
  • În schimb, eficiența terapiilor celulelor T ce vizează imunitatea adaptivă poate fi influențată în urma administrării concomitente a antibioticelor, mecanismul de acțiune fiind dependent de funcționarea sistemului imun înăscut.
  • Cobaii cu cancer colorectal tratați cu chimioterapie pe bază de ciclofosfamidă (CTX), urmată de imunoterapia celulelor T CD4+ și care nu au primit antibiotice au intrat în remisie. În schimb, la cei cărora li s-au administrat antibiotice efectul curativ a fost absent în 3 din 5 cazuri în trei săptămâni după tratament.
  • Studiul de față realizat pe modele animale a confirmat o ipoteză anterioară potrivit căreia alterarea microbiomului intestinal influențează eficiența chimioterapiei CTX utilizată în tratamentul sarcomului, o formă rară de cancer a țesuturilor moi.

Studii suplimentare sunt necesare pentru a confirma astfel de efecte ale utiliăzării antibioticelor asupra eficienței terapiilor anticancer la oameni. În lipsa unor analize țintite, rezultatele trebuie tratate cu precauție și nu pot fi generalizate la toate clasele de antibiotice, respectiv tuturor regimurile de tratamente, nici chiar celor care se bazează pe imunitatea susținută de microbiomul intestinal.

Sursa: EurekAlert!

Data actualizare: 08-03-2018 | creare: 08-03-2018 | Vizite: 5754
Bibliografie
Antibiotics may impact cancer treatment efficacy, link: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-03/mcog-ami030218.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Acetaminofenul ar putea reduce intensitatea emoțiilor pozitive
  • MIT: Antibioticele sunt medicamente universale, ce pot trata orice afecțiune
  • Antibioticele comune ar putea cauza confuzie mentală temporară
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum