Consumul de alimente ultraprocesate crește riscul bărbaților de a dezvolta cancer colorectal
©
Autor: Domșa Dariana
Persoanele de sex masculin care consumă cantități mari de alimente ultraprocesate (precum sucuri carbogazoase cu zahăr sau hotdog) prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal, comparativ cu cei care nu consumă alimente ultraprocesate, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Tufts. Procentual, riscul este cu aproape 30% mai mare, ceea ce este considerat ca fiind semnificativ din punct de vedere clinic.
Studiul actual a analizat răspunsurile a peste 200.000 de persoane, oferite în cadrul a trei studii prospective care au evaluat aportul alimentar al participanÈ›ilor È™i care s-au desfășurat pe o perioadă de peste 25 de ani. Fiecare participant la studiu a răspuns la un chestionar cu privire la frecvenÈ›a cu care a consumat o serie de alimente. Chestionarele au fost oferite participanÈ›ilor la intervale de patru ani distanță.
Potrivit rezultatelor, un consum ridicat de alimente ultraprocesate a crescut semnificativ riscul de cancer colorectal, în special a cancerului localizat la nivelul colonului distal, însă doar în rândul bărbaÈ›ilor, femeile nefiind afectate.
Analizele au relevat o serie de diferenÈ›e în modurile în care femeile È™i bărbaÈ›ii obiÈ™nuiesc să consume alimente ultraprocesate È™i riscul potenÈ›ial de cancer asociat. Cercetătorii au descoperit că alimentele ultraprocesate cel mai frecvent asociate cu cancerul colorectal în rândul bărbaÈ›ilor au fost carne de pasăre sau produsele pe bază de peÈ™te, gata de consum. În ceea ce priveÈ™te băuturile, cele mai frecvent asociate cu cancerul colorectal au fost sucurile incite cu zahăr, precum È™i băuturile pe bază de lapte.
În cazul femeilor, unul dintre alimentele studiate, iaurtul, a redus riscul de cancer colorectal, ceea ce indică faptul că unele alimente ultraprocesate pot contracara efectele nocive ale altor tipuri de alimente ultraprocesate, însă doar la femei.
sursa: Science Daily
Studiul actual a analizat răspunsurile a peste 200.000 de persoane, oferite în cadrul a trei studii prospective care au evaluat aportul alimentar al participanÈ›ilor È™i care s-au desfășurat pe o perioadă de peste 25 de ani. Fiecare participant la studiu a răspuns la un chestionar cu privire la frecvenÈ›a cu care a consumat o serie de alimente. Chestionarele au fost oferite participanÈ›ilor la intervale de patru ani distanță.
Potrivit rezultatelor, un consum ridicat de alimente ultraprocesate a crescut semnificativ riscul de cancer colorectal, în special a cancerului localizat la nivelul colonului distal, însă doar în rândul bărbaÈ›ilor, femeile nefiind afectate.
Analizele au relevat o serie de diferenÈ›e în modurile în care femeile È™i bărbaÈ›ii obiÈ™nuiesc să consume alimente ultraprocesate È™i riscul potenÈ›ial de cancer asociat. Cercetătorii au descoperit că alimentele ultraprocesate cel mai frecvent asociate cu cancerul colorectal în rândul bărbaÈ›ilor au fost carne de pasăre sau produsele pe bază de peÈ™te, gata de consum. În ceea ce priveÈ™te băuturile, cele mai frecvent asociate cu cancerul colorectal au fost sucurile incite cu zahăr, precum È™i băuturile pe bază de lapte.
În cazul femeilor, unul dintre alimentele studiate, iaurtul, a redus riscul de cancer colorectal, ceea ce indică faptul că unele alimente ultraprocesate pot contracara efectele nocive ale altor tipuri de alimente ultraprocesate, însă doar la femei.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 05-09-2022 | creare: 05-09-2022 | Vizite: 253
Bibliografie
New study links ultra-processed foods and colorectal cancer in Men, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220831210024.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Băuturile îndulcite cu zahăr pot crește riscul de deces din cauza cancerului
- S-a descoperit o nouă abordare a melanomului metastatic
- Suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce riscul de deces din cauza cancerului
- Produs metabolit al rodiei: Cercetătorii au descoperit o strategie pentru a crește numărul de celule imunitare care atacă tumorile
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- 19 ani, SCI sau cancer de colon?
- Cancer colorectal - ce grad? Care este prognosticul?
- Sotul meu are cancer colorectal stadiul 4.in urma unui tomograf s-a descoperit ca are lichid in abdo
- Marul lupului, Tataneasa si cancer colorectal
- Griji despre cancerul colorectal...