Răspunsul pacienților imunoterapie sugerează un posibil tratament pentru melanom metastatic

©

Autor:

Răspunsul pacienților imunoterapie sugerează un posibil tratament pentru melanom metastatic

Pentru pacienții cu melanom metastatic s-a efectuat un studiu (studiul KEYNOTE-001) în care pacienții care au fost anterior tratați sau care nu au mai primit alt tratament pentru melanom în stadiul IV au răspuns complet la Pembrolizumab. În acest studiu, 16% dintre pacienți - sau 105 pacienți - au avut răspuns complet.

Durata medie de urmărire a fost de 43 luni și mai mult de 2 ani de la remisia completă, 86% au întrerupt tratamentul, 15 au continuat tratamentul cu o durată medie a tratamentului de 40 luni, iar 63% au oprit tratamentul rămânând sub observație.

91% dintre pacienții incluși în studiu au prezentat boală fără simptome (disease-free-survival) la 2 ani. Dintre cei care au fost ținuți sub observație, la 2 ani de zile, 90% nu au prezentat simptome.

Pentru acest studiu au fost luați în calcul diverși factori de prognostic printre care nivelul lactat dehidrogenazei (LDH) și s-a ajuns la concluzia că pacienții cu răspuns complet au avut valori ale LDH normale sau au prezentat valori mai mari decât limitele fiziologice o dată sau de două ori. Însă utilizarea LDH ca factor de prognostic în răspunsul complet a fost respinsă după ce s-au folosit ligandul morții programate 1 (PD-L1) și tumor burden.


Tumor burden
este un factor extrem de important când se ia în considerare abilitatea de a avea un răspuns bun iar creșterea supraviețuirii cu un medicament and PD-L1 precum Pembrolizumab.

Rata răspunsului complet a fost mai mare pentru cei cu mutație BRAF-wild. De asemenea, pentru pacienții cu vârste mai mari de 65 ani, răspunsul complet a fost prezent într-o incidență mai mare, rezultat diferit față de ceea ce s-a obținut până acum în studiile în care s-a folosit chimioterapie.

De asemenea, cei cu un indice de performanță 0 au avut o rată a răspunsului complet mai bună decât cei cu indice de performanță 1.

Pacienții doar cu afectarea pulmonară, cei M1a sau cu boală subcutanată sau dermică au răspuns mai bine decât cei cu afectare hepatică.

Afectarea hepatică
este un factor de prognostic negativ pentru cei care primesc medicamente anti PD-1. În mod surprinzător, pentru cei a căror nivel de albumină a scăzut au avut o evoluție mai proastă.

Concluzie:

Pentru pacientul cu melanom metastatic sub tratament cu un medicament anti PD-L1 care reușește să obțină răspuns complet (16% într-un studiu de 655 pacienți), șansele de a supraviețui la 2 ani sunt foarte mari. Se presupune că pacienții cu răspuns complet la 2 ani vor fi cel mai probabil vindecați de melanom, conform acestui studiu. Acest tratament se află sub sfera imunoterapiei, o modalitate prin care se poate încerca vindecarea pacienților cu melanom.


Data actualizare: 24-10-2018 | creare: 24-10-2018 | Vizite: 4226
Bibliografie
Jeffrey S. Weber. Immunotherapy Complete Response Data Suggest Metastatic Melanoma Cures. Web link: https://www.medscape.com/viewarticle/900259
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pielea închisă la culoare nu constiuie un „scut” împotriva cancerului de piele
  • Melanomul se dezvoltă mai degrabă din alunițe noi, decât din cele existente deja
  • Nicio legătură cauzală definitivă între bronzarea la solar și melanomul malign?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum