O plantă din medicina tradițională chineză ar putea deschide calea către noi pesticide naturale

©

Autor:

O plantă din medicina tradițională chineză ar putea deschide calea către noi pesticide naturale
Cercetătorii au identificat 10 compuși care ar putea fi responsabili de efectele unei plante pe nume Stemona sessilifolia, utilizată de sute de ani în medicina tradițională chineză pentru tratamentul infecțiilor parazitare. Totuși, insecticidele sunt produse de microbii ce trăiesc în celulele plantei, nu de plantă în sine.
Rezultatele au fost publicate în Journal of Agricultural and Food Chemistry.

În studiul actual, oamenii de știință au dorit să verifice dacă endofitele ar putea ajuta la dezvoltarea de noi tratamente și substanțe agrochimice, testând potențialul insecticid al endofitelor din S. sessilifolia. Endofitele reprezintă microorganisme ce trăiesc în interiorul celulelor plantei dar care nu determină boli. Unele endofite chiar ajută plantele să supraviețuiască, ajutându-le să se dezvolte sau să facă față secetei sau dăunătorilor.

Pentru a izola endofitele, cercetătorii au împrăștiat părți din S. Sessilifolia pe plăci agar, după care au colectat bacteriile ce creșteau pe plăci, analizându-le ADN-ul și identificând microbi precum Streptomyces clavuligerus. Prin tehnici de spectroscopie cu rezonanță magnetică nucleară și spectometrie de masă, echipa a purificat 10 compuși noi de la bacteriile colectate, care aveau structuri asemănătoare cu pirolele, o clasă de insecticide. Apoi cercetătorii au testat compușii pe insecte, observându-se că sunt foarte toxici pentru afide (păduchii plantelor) și moderat toxici pentru acarieni. Rezultatele au arătat că un extract bacterian ce conținea toate cele 10 componente era mai letal decât orice componentă luată individual. Astfel, aceste substanțe, sau bacteriile care le produc, ar putea deschide calea către noi pesticide naturale.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 02-03-2020 | creare: 02-03-2020 | Vizite: 419
Bibliografie
Traditional Chinese medicinal plant yields new insecticide compounds: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200129091449.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!