Persoanele neîncrezătoare în vaccin au o gândire diferită față de restul indivizilor

©

Autor:

Persoanele neîncrezătoare în vaccin au o gândire diferită față de restul indivizilor
Cercetătorii de la Universitatea din Texas au elaborat o posibilă explicație pentru neîncrederea oamenilor în vaccinuri.
Un nou articol publicat în revista Vaccine sugerează că persoanele consideră vaccinarea un lucru riscant deoarece supraestimează posibilitatea efectelor adverse, mai ales cele rare. Este posibil că persoanele sceptice în ceea ce privește vaccinarea să proceseze informația într-un mod diferit de cele care au încredere în vaccin.

Cercetătorii au efectuat 2 experimente. Primul a inclus 158 de participanți care au fost chestionați în legătură cu nivelul de neîncredere în vaccin legat de perceperea unor pericole, sentimentele de neputință, dezamăgirea și neîncrederea în autorități. Apoi, participanți au trebuit să evalueze frecvența deceselor asociate cu 40 de cauze diferite de deces, spre exemplu cancer, mușcături de animal, accidente de mașină, inundații, artificii și naștere. Rezultatele au arătat că persoanele neîncrezătoare în vaccin erau mai puțin precise în estimarea frecvenței cauzelor care determinau decesul, mai exact cercetătorii au descoperit că un grad înalt de scepticism pentru vaccin se corela cu o supraestimare a evenimentelor rare.

Al doilea experiment a urmat aceeași pași ca și primul doar că participanții au trebuit să evalueze în plus și frecvența evenimentelor neutre sau pozitive, precum vizita Papei în America, nașterile cu tripleți sau câteva concerte. Rezultatele au arătat că persoanele neîncrezătoare în vaccin erau mai puțin precise în estimarea evenimentelor legate de deces și supraestimau evenimentele negative mai mult decât cele neutre sau pozitive. Cel mai probabil, acești indivizi nu au cea mai bună înțelegere a probabilității sau posibilității diverselor evenimente. Ei ar putea fi mai ușor influențați de relatările negative, spre exemplu o persoană neîncrezătoare care aude că unul din efectele adverse ale vaccinurilor este convulsia la copii va tinde să își focuseze atenția asupra acestei reacții adverse, chiar dacă este un eveniment rar.

Oamenii de știință nu au descoperit o legătură între nivelul de educație al unei persoane și gradul de neîncredere în vaccin. Totuși, persoanele neîncrezătoare par să digere și să utilizeze informațiile într-un mod diferit față de restul indivizilor, căutând informații tendențioase pentru a-și confirma propria gândire sceptică. Mai mult, probabil că ele oferă o atenție mai mare evenimentelor negative, legate de moarte, care le fac să își reamintească mai bine informația în care cred.

Una din soluțiile care ar putea crește încrederea persoanelor sceptice este dezvoltarea de strategii care să ofere informațiile corecte prin anunțuri publice sau educație formală. Totuși, deoarece persoanele neîncrezătoare nu par să aibă neapărat o educație mai precară, această soluție ar putea în același timp să nu funcționeze.

Rezultatele vor putea fi utilizate în viitoarele studii.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 16-04-2020 | creare: 16-04-2020 | Vizite: 605
Bibliografie
Vaccine skeptics actually think differently than other people: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200410162410.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaccinul antihepatita B
  • Vaccinul DiTePer (DTP)
  • Vaccinul antipolio (antipoliomielită)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum