Oamenii de știință creează probiotice pentru a preveni infecția intestinului gros

©

Autor:

Oamenii de știință creează probiotice pentru a preveni infecția intestinului gros
Un nou studiu realizat de către Universitatea Națională din Singapore și-a focusat întreaga atenție asupra dezvoltării unui probiotic cu scopul îmbunătățirii metabolismului sărurilor biliare.
Cercetătorii urmăresc prin acest lucru împiedicarea debutului infecției cu Clostridioides dificile și posibilele efecte negative ale acestuia asupra stării generale.

Pentru o mai bună înțelegere, Clostridioides dificile reprezintă o bacterie care odată ajunsă la nivel intestinal provoca colită (inflamația colonului) și diaree ce poate conduce către deshidratare severă. Această infecție intestinală este considerată a fi amenințătoare de viață și este cauzată de utilizarea unor antibiotice, afectând adesea persoanele spitalizate.

O problemă care s-a observat în urma tratamentului infecției cu Clostridioides dificile este dezechilibrul intestinal, cunoscut sub numele de disbioză, perturbând astfel microbiomul.

Acest lucru reprezintă un motiv de îngrijorare, deoarece în cazul existenței unor spori latenți de Clostridioides difficile, aceștia se pot reactiva, provocând din nou colită și diaree.

Având în vedere acestea, cercetătorii de la Universitatea Națională de Medicină și Biologie Sintetică au gândit conceperea unui nou probiotic care să anuleze dezechilibrul microbiomului indus de antibiotice.

Noul probiotic este conceput cu un senzor, un amplificator și un actuator codificat genetic. Pentru gazdă s-a folosit tulpina de E. coli, senzorul a fost creat pentru a depista dezechilibrul intestinal prin prezența acidului salicilic, iar rolul actuatorului constă în producerea unei enzime pentru a regla metabolismul sărurilor biliare.

Actuatorul din componența probioticului joacă un rol extrem de important, deoarece odată activat, poate reduce formarea sporilor de Clostridioides difficile, împiedicând astfel inițierea infecției.

Cercetătorii și-au dorit să crească eficiența acestui probiotic, astfel cu ajutorul amplificatorului s-a dorit creșterea producției de enzimă, atingând în cele din urmă o eficiență în împiedicarea bolii de 98%.

Datele de laborator demonstrează o supraviețuire de 100% și rezultate promițătoare pentru utilizările viitoare. Această inovație este încurajatoare, deoarece s-a dovedit faptul că se poate găsi o soluție pentru învingerea unei infecției care să nu aibă un caracter puternic invaziv.

sursa: Science Daily
foto: artur3d

Data actualizare: 08-08-2022 | creare: 08-08-2022 | Vizite: 278
Bibliografie
Oamenii de știință creează probiotice pentru a preveni infecția intestinului gros, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220804102617.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Probioticele, benefice pentru memorie și stres
  • Iaurturile din comerț conțin suficiente „bacterii benefice” pentru a avea efecte asupra sănătății?
  • Probioticele NU cresc imunitatea la sugari și copii mici
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum