Oficialitățile din SUA iau atitudine: Persoanele infectate cu HIV, dar cu încărcătură virală nedetectabilă, nu pot transmite boala

©

Autor:

Oficialitățile din SUA iau atitudine: Persoanele infectate cu HIV, dar cu încărcătură virală nedetectabilă, nu pot transmite boala
Studiile clinice desfășurate în ultimii ani au arătat că persoanele HIV-pozitive aflate sub tratament cu medicamente antiretrovirale și care au o încărcătură virală nedetectabilă nu pot transmite virusul pe cale sexuală unei persoane HIV-negative. Această concluzie a fost anunțată în iulie la cea de-a Noua Conferință a Societății Internaționale SIDA și acum face parte și din politica oficială a agenției americane Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention, sau CDC).

„Pe parcursul a trei studii diferite, care au inclus mii de cupluri si mii de acte sexuale neprotejate sau fără profilaxie pre-expunere, nu s-a observat transmiterea virusului HIV către partenerul sănătos, dacă persoana infectată urma tratament de supresie a virusului”, se remarcă în scrisoarea deschisă aparținând CDC privind prevenția HIV/SIDA.

Sute de medici și organizații au adoptat angajamentul „nedetectabil = netransmisibil” (undetectable=untransmittable, sau U=U), iar acceptul CDC reprezintă un pas înainte în eliminarea stigmatului cu care se confruntă persoanele HIV-pozitive. Din păcate, acestea se confruntă cu instituțiile statului și cu ignoranța celorlalți pentru a avea acces la tratamentul de care au nevoie.

„Educarea populației generale cu privire la U=U (#uequalsu în media socială) are un mare potențial. Cu cât mai multe instituții sprijină această campanie, cu atât mai credibil devine mesajul. Acum avem nevoie de o campanie publică, în toate mijloacele media.”, a declarat organizatorul Tom Hayes pentru IFLScience.

Tratamentul antiretroviral elimină virusul HIV care are capacitatea de a se replica, însă virusul rămâne latent, motiv pentru care tratamentul trebuie urmat pentu toată viața. Rezultatele ultimelor cercetări sugerează apariția unei căi de a eradica virusul în totalitate, însă mai este drum lung până la transformarea descoperirilor în realitate. Important este să fim informați, să sprijinim cercetările și să luptăm împotriva ignoranței.

Sursa: IFLScience

Data actualizare: 12-01-2019 | creare: 09-10-2017 | Vizite: 3041
Bibliografie
CDC Now Officially Agrees That People With HIV CANNOT Sexually Transmit The Virus If Their Viral Load Is Undetectable, link: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/cdc-agrees-with-studies-showing-that-people-on-hiv-medication-cannot-transmit-virus/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • HIV: cum se transmite și când se poate face testul?
  • Accesoriu smartphone diagnostichează infecţia HIV și sifilisul în 15 minute
  • Virusul HIV ar putea fi ținut sub control cu ajutorul unui test rapid
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum