De ce infecțiile urinare inițiale cresc riscul pentru infecții ulterioare?

©

Autor:

De ce infecțiile urinare inițiale cresc riscul pentru infecții ulterioare?
Infecția urinară, cauzată de prezența la nivelul tractului urinar de germeni patogeni, este o condiție medicală cu o prevalență crescută, îndeosebi la femei. Conform statisticilor, aproximativ 60% dintre femei vor experimenta de-a lungul vieții cel puțin o infecție a tractului urinar. Un sfert dintre acestea vor avea o a doua infecție urinară, la un interval de maximum șase luni de la prima. Infecțiile urinare recurente pot afecta calitatea vieții unei femei și pot predispune la depresie sau anxietate. De-a lungul ultimilor ani, oameni de știință de pe întreg globul au încercat să depisteze cauza care determină apariția în termen scurt a unei noi infecții urinare.

Un nou studiu, realizat de către cercetătorii de la Washington University School of Medicine in St. Louis și prezentat deja în revista eLife, oferă un răspuns la întrebarea multor femei. De ce infecțiile inițiale pot fi urmate de infecții suplimentare? Cercetătorii au descoperit că o infecție netratată și persistentă poate modifica pe termen lung vezica urinară, ceea ce va determina o reacție agresivă a sistemului imunitar la următoarea pătrundere a bacteriilor în tractul urinar. Acest lucru confirmă faptul că o infecție urinară netratată poate să dea tonul pentru infecții ulterioare, de o severitate mai mare. În schimb, infecțiile tranzitorii și de scurtă durată vor declanșa doar un răspuns inflamator de scurtă durată, suficient pentru a elimina bacteriile rapid.

În timpul procesului de combatere a infecțiilor urinare, sistemul imunitar poate deteriora vezica urinară, când perioada de vindecare este una lungă, uneori efectele fiind mai drastice decât cele pe care le-ar putea produce bacteriile. Pentru a putea reduce severitatea infecțiilor urinare, ar fi necesară o ajustare a răspunsului imun, pentru a putea menține organismul concentrat pe eliminarea bacteriilor. Rezultatele studiului sugerează că țintirea unei anumite molecule, denumită TNF-alfa, responsabilă cu coordonarea răspunsului inflamator la infecție, ar putea ajuta la prevenirea sau la ameliorarea infecțiilor recurente.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 01-12-2022 | creare: 28-08-2019 | Vizite: 754
Bibliografie
Why initial UTIs increase susceptibility to further infection, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190821124349.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Infecție urinară cronică sau recidivantă - cauze și tratament
  • Femeile care suferă infecții urinare recurente sunt nemulțumite de opțiunile limitate de gestionare a stării dureroase
  • Infecțiile urinare recurente ar putea fi tratate cu un medicament antiseptic, în locul antibioticelor utilizate în prezent
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum