Prima clinică din România care folosește tehnologia ecografica REMS pentru determinarea densității și fragilitatii osoase pentru diagnosticarea osteopeniei sau osteoporozei în cadrul reumatologiei și endocrinologiei. Tratament cu excimer 308nm pentru vitiligo, psoriazis, dermatită atopică în cadrul dermatologiei.
ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Reumatologie Reumatologie Bucuresti

Durerea de articulații

Autor: D. Buzatu Casandra

 

Exista mai multe tipuri de articulatii?

Da, exista mai multe tipuri de articulatii: fixe, semimobile, mobile.

 

De ce?

Pentru ca fiecare tip de articulatie are o functie aparte in sistemul complex reprezentat de corpul uman.

 

Articulatii fixe sau sinartrozele sunt articulatii ce nu prezinta cavitate articulara, oasele fiind unite prin tesut foobros sau fibrconjunctiv. Cateva exepmle sunt reprezentate de oasele calotei craniene si oasele nazale si primele articulatii sternocostale . Ele au rolul de a crea structur protective ale organelor interne.

 

Articulatiile semimobile sau amfiartrozele, dupa cum le spune si numele au o mobilitate limitata si in anumite planuri . Din aceasta categorie fac parte articulatiile coloanei vertebrale. Structura articulatiei este rerezentata de suprafata superioara si inferioara a doua corpuri vertebrale adicente, inelul fibros, capsula articulara si ligamentele vertebrale anterior si posterior. Impreuna toate vertebrele formeaza un sistem de articulatii avand ca scop mentinerea curburii coloanei vertebrale, elasticitate, repartizarea uniforma a fortelor de presiune, si amortizarea socurilor de la nivelul coloanei. Coloana vertebrala poate efectua urmatoarele tipuri de miscari : Flexia, extensia, inclinarea laterala, rasucire si circumductie.

 

Articulatiile mobile  sau sinoviale sunt reprezentate de un sistem articular complex ce include 2 sau 3 oase. Ele prezinta capsula articulara, ingrosata de ligamente si captussita la interior de membrana sinoviala ce secreta lichid siovial  pentru a favoriza alunecarea si miscarea oaselor in articulatiei; suprafetele articulare ale oaselor implicate in articulatiei sunt acoperite de carticlaj articular. Aceste articulatii au capacitatea de a efectua miscari ample, in mai multe planuri . Aceste articulatii se gasesc la nivelul umarului, coatelor, soldurilor, genunchilor, gleznelor.

 

Ne dor articulatiile, la ce trebuie sa fim atenti?

 

Exista mai multe cauze ce pot determina durere sau disconfort la nivelul articulatiilor : cauze mecanice, cauze inflamatorii, cauze traumatice.

 

Durerea articulara ce apare la miscare, dureaza cateva minute si este influentata de modificarile atmosferice si este de cele mai multe ori de cauza degenerativa/mecanica. Datrata cel mai frecvent ingustarii carrtilajului articular si apartiei de ostefite (ciocuri) ce vor determina o mica inflamatie la nivelul articulatiei si iritatia structurilor invecinate precum ligamente, tendoane.

 

Durerea articulara ce apare cu predominenta dimineata la trezire sau dupa repaus prelungit, ce are o durata de mai mult de 45 de minute si se amelioreaza cu miscarea, este de cele mai multe ori de cauza inflamatorie. Aceste simptome sunt insotite de cele mai multe ori si de inflamatia articulatiei in cauza, si modificari de culoare sau temperatura ale tegumentelor adicente.

 

Cel mai indicat si recomandat este sa ne prezentam la medic atunci cand simtim durere, chiar daca tendinta noastra este de a ne trata singuri acasa dupa informatiile obtinute de la televizor, vecini, prieteni care au avut simptome asemanatoare. De cele mai multe ori reusim doar sa pierdem timp pretios pentru tratarea adecvata a cauzei durerii noastre. 

De asemenea, este important sa gasim un medic in care sa avem incredere.

 

Ai putea fi interesat și de https://osteodensys.ro/analize-pentru-oase/

 
Programare